Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in faiz artırımının enflasyona dair endişe yaratması ve ekonomik toparlanmanın hız kazandığını gösteren verilerle New York'ta 2 haftanın en yüksek seviyesinde olan altın fiyatları dalgalandı. Paladyum ise 9 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Çin'de büyümenin hız kazanması ve enflasyonun üçüncü ayda yüzde 4'ün üzerinde olmasıyla Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını Ekim ayından beri üçüncü kez artırdı. ABD'de açıklanacak olan verilerin, istihdam piyasasının iyileştiğini göstereceğine dair spekülasyonla dolar, bugün euro karşısında fazla değişiklik göstermedi.

TheBullionDesk.com'da analist olan James Moore, "Elde edilen bazı kârlara rağmen, değerli metaller olumlu seyrini sürdürecek. Enflasyon konusu gündemde olduğu sürece de altının yukarı yönlü seyri devam edecek" dedi.

Nisan vadeli altının onsu, New York Comex'te 1.70 dolar veya yüzde 0.1 yükselişle 1,365.80 dolar oldu. Spot altının onsu, Londra'da 1,365.47 dolardaydı.

Londra'da dün öğleden sonra 1,363.50 dolarda sabitlenen külçe altının onsu bu sabah 1,362.50 dolarda sabitlendi.

Ekonomik iyileşmenin güçlendiğine dair işaretlerin altına olan yatırımları sekteye uğratmasıyla fiyatlar bu yıl yüzde 3.9 düştü. Vadeliler, Aralık ayında 1,432.50 dolar olarak rekor kırmıştı. Amerikan Merkez Bankası Fed Başkanı Ben S.Bernanke'nin bugün ABD Senatosu Bütçe Komitesi'nde konuşma yapması bekleniyor.