Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, yükselen enflasyonun gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek faizlere yol açabileceği endişelerine bağlı olarak, bu ülkelerin hisse senedi piyasalarına gelen satışların ardından, güne düşüşle başladı. Dow Jones endeksi, yedi gün ardarda yükseliş göstermesi sonrası bu kazançlarının bir kısmını geri veriyor.

iShares MSCI Gelişen Piyasalar Fonu yüzde 1.4 düştü. ABD'nin en büyük konut kredisi sağlayan bankası Wells Fargo & Co.'nun hisseleri, banka CFO'su Howard I. Atkins'in görevi bırakması sonrası yüzde 2.3 düştü. Mobil data sağlayıcısı Motricity Inc., birinci çeyrek satış tahminlerinin analistlerin beklentilerini yakalayamaması sonrası yüzde 18'lik hızlı bir düşüş gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük temalı park şirketi Walt Disney Co., ilk çeyrek karının projeksiyonları aşması sonrası yüzde 4.6'lık ralli yaptı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi, New York saati ile 09:34'te, yüzde 0.3 düşerek 1,321.28 puana indi. Gösterge endeks, Haziran 2008'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeden gevşedi. Dow Jones endeksi ise 1.25 puan ya da yaklaşık yüzde 0.1 düşüşle 12,231.90 puana indi. Dow dünkü yükselişi ile birlikte Temmuz ayından bu yana en uzun süreli yükselişini, bugünkü düşüşle durdurdu.

BGC Partners Inc.'nin piyasa analisti David Buik, "Dow Jones endeksinin bir ayda yüzde 5 yükselmesinin ardından, yatırımcıların değerlendirme yapmak için mola vermeleri mantıksız değil. Bernanke'nin bugünkü konuşmasında ekonomi hakkında ne diyeceğine ilişkin de biraz endişe olabilir" dedi.

S&P 500 endeksi, beklenenden daha iyi gelen ekonomik veriler ve şirket karlarının ekonomik toparlanmaya yönelik güveni artırması ile birlikte, yılbaşından düne kadar yüzde 5.3 yükseldi. Bloomberg'in araştırmasına göre, 10 Ocak'tan bu yana kar bildiren S&P 500 endeksindeki 318 şirketin yüzde 74 kadarı beklenenden daha iyi kar açıkladı.