Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2010’a harika başlangıçlar yapan gelişen ülkeler, sene boyunca da gözde olmaya devam ettiler. Diğer tarafta ise hala ekonomilerini tamir etmekle uğraşan gelişmiş piyasalar ise kısa vadeli hareketlerin önüne geçemediler ve ancak yıl sonuna doğru gelen alışlarla bir miktar toparlayarak kapattılar. Ne var ki, bu trendin yavaş yavaş bozulmaya başladığı görülüyor.

Yatırımcılar, 2010 kapanırken ve özellikle de 2011 başında gelişmiş ülkeler kategorisine ayırdıkları miktarları artırmaya başladılar. Faizlerin arttığı ve enflasyonun dişini göstermeye başladığı ısınan ekonomilerdeki varlıklar yavaş yavaş azaltılıyor. Bu ülkelerle aynı kategoride yer alan diğer gelişen piyasalar da değişen algılamadan paylarını alıyorlar. Geçen hafta bu ülkelerin hisse senedi fonlarından çıkan 7 milyar dolar da bahsedilen eğilimin bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Grafikte örnek alınan iki ülke Brezilya ve Hindistan. Aslında bu ülkeler faiz artırım sürecine daha önce başlamışlardı ancak daha önce şüphe duyulan gelişmiş ülkeler sınıfı parayı ve ilgiyi çekmeyi başaramamıştı. Bu kez ise hikaye biraz daha farklı gibi görünüyor. ABD, Avrupa ve Japonya gibi ülkelerde finansal istikrar kerhen sağlanmış gibi görünüyor; buna ek olarak da ekonomiler toparlanma sürecinde. Yatırımcıların en sevdiği hikaye ise faiz cephesinde. Ekonomilerin ısınmalarına rağmen Merkez Bankaları'nın destek olmaya devam edeceklerini açıklamaları ve enflasyon tehdidinin de uzak olması bu piyasaları cazip kılıyor.

Grafikte faizin ve Borsaların tam ters şekilde seyri açıkça görülüyor, Brezilya’da faizler % 11.25 seviyesine çıkarken Hindistan’da politika faizi % 5.50 düzeyine çıkmış durumda ve Sensex endeksi de düşmeye devam ediyor. Yatırımcıların enflasyondan kaçışı ve hisse senetleri için en uygun ortam arayışları devam ediyor. Bu durumda hareketin devam edip etmeyeceğini belirleyecek faktörler radarda kalmaya devam edecek. Gelişmiş ülke piyasalarında enflasyon tehdidi ile faizler artacak mı, gelişen ülke piyasalarında faiz artışları ne zaman tam olarak fiyatlanacak ve fon akışı terse dönecek?