Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 10.02.2011 - Renault 2010 yılında 1 milyar 99 milyon euro grup faaliyet karı elde ettiğini ve otomobil biriminin 1,67 milyar euroluk işletme nakit fazlasına ulaştığını açıkladı.

Renault tarafından yapılan açıklamada, grubun finansal sonuçlarının net düzelme gösterdiği belirtilerek, grubun cirosunun yüzde 15,6 artışla 38 milyar 971 milyon euroya yükseldiği bildirildi.

Büyüyen pazarlardaki güçlü ticari dinamikten destek alan otomobil biriminin ciroya katkısının yükselen pazar payları ile birlikte 37 milyar 172 milyon euroya ulaştığı dile getirilen açıklamada, 2009'a göre yüzde 16,3'lük artışın esas olarak, olumlu volüm etkisine bağlı gerçekleştiği ifade edildi.

Grubun 2010 faaliyet karının 1 milyar 99 milyon euro ile cironun yüzde 2,8'ine karşılık geldiği kaydedilen açıklamada, bu alanda 2009'da 396 milyon euro zarar açıklandığı anımsatıldı.

Otomobil biriminin faaliyet sonucunun 1 milyar 298 milyon euro artarak 396 milyon euroya yükseldiği ve cironun yüzde 1,1'ini oluşturduğu belirtilen açıklamada, ''Bu sonucu özellikle grubun üç markasının tüm bölgelerdeki başarılı ticari performansıyla doğrudan bağlantılı olarak 698 milyon euroluk olumlu volüm etkisi, 288 milyon euroluk pozitif kur etkisi, sürdürülen maliyet kontrol politikası sonucunda satın alma maliyetlerinin yılın tamamında olumsuz olan ham madde etkisi dışında 579 milyon euro azaltılmış olması faktörleriyle açıklayabiliriz'' ifadesine yer verildi.

Satış finansmanı biriminin grubun faaliyet karına katkısının, kar marjlarının artışı ve risk maliyetinin düşürülmesinin etkisiyle 197 milyon euro artış göstererek 703 milyon euroluk yeni bir rekora ulaştığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Diğer işletme gelir ve giderleri (APCE) 464 milyon euro net gider oluşturuyor; bu gider esas olarak yeniden yapılandırma maliyetlerinden ve bir aktif değer kaybı giderinden oluşuyor. APCE'lerin dikkate alınmasından sonra, grup 635 milyon euroluk bir işletme karı sergiliyor. Bilindiği gibi faaliyet neticesi 2009 yılında 955 milyon euro zarar olarak kaydedilmişti.

Ortak şirketlerin kar payları önemli ölçüde artış gösterdi. Buna göre, Renault 2010 yılında başta Nissan ve AB Volvo olmak üzere ortak şirketlerinden kar payı olarak 1 milyar 289 milyon euro net kazanç sağladı.''

Açıklamada, B Grubu AB Volvo hisselerinin 2010 Ekim ayında devrine bağlı 2 milyar euroluk bir menkul kıymet artış kazancı içeren net karın 3 milyar 490 milyon euroya yükseldiği, grup payı net karı ise hisse başına 12,70 euro olmak üzere 3 milyar 420 milyon euro seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Otomobil biriminin işletme nakit fazlasının 1 milyar 670 milyon euro olarak beklentilerin üzerinde gerçekleştiği dile getirilen açıklamada, nakit akışının esas olarak, faaliyet sonuçlarının iyileşmesinden, istikrar kazanan işletme sermayesi ihtiyacından ve yatırımların kontrol altına alınmasından olumlu etkilendiği belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Bu performans ve Renault'nun elindeki B grubu AB Volvo hisselerinin tamamının yılın ikinci yarısında 3 milyar euro bedel karşılığında devredilmesi Otomobil biriminin net finansal borcunun önemli ölçüde azaltılarak 4 milyar 486 milyon euroya düşürülmesine katkıda bulundu. 31 Aralık 2010 itibariyle, borç tutarı 1 milyar 435 milyon euroya çekilmiş oldu. Net borç/öz sermaye oranı 2010 sonu itibariyle yüzde 6,3 oldu (2009 sonunda yüzde 35,9'a karşın). Otomobil biriminin likidite rezervi 212,8 milyar euroya ulaştı (2009'a kıyasla 3,3 milyar euro). Bu yüksek likidite tutarının bir kısmı Fransız Devletinden alınan 2 milyar euro kredi bakiyesinin sözleşmede öngörüldüğü gibi vadesinden önce geri ödenmesinde kullanılacak.''



-2011 BEKLENTİLERİ-



2011 yılında toplam (Binek Ticari Araç) dünya pazarının 2010'a göre yüzde 6 artış göstereceği öngörüldüğü kaydedilen açıklamada, ancak değişimin bölgeler bazında farklılık göstereceği, Avrupa dışındaki pazarlar dinamik seyirlerini sürdürürken, Avrupa pazarının ise özellikle Fransa'da pazarın yüzde 8 daralmasıyla, aşağı yukarı aynı seviyede kalacağının tahmin edildiği bildirildi.

Bu koşullarda, çekici termik ürün gamı ve elektrikli araç gamının lansmanı ile güçlenen Renault Grubunun 2011'de 2010'un üzerinde satış hacmi ve ciroya ulaşmasının beklendiği vurgulanan açıklamada, ''Grup cironun yüzde 9'unu oluşturan Ar-Ge ve yatırım harcamaları ile birlikte Otomobil'de 500 milyon euronun üzerinde işletme nakit fazlası hedefliyor'' ifadesine yer verildi.

Renault Başkanı Carlos Ghosn açıklamada, ''Yayınlanan kesin finansal sonuçlar, Renault'nun 2010 yılında beklentilerin ötesinde performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Farklı değişimler gösteren pazarlarda, Renault bir yandan bilanço yapısını güçlendirirken, aynı zamanda büyüme fırsatlarından yararlanabileceğini göstermiştir. Bu sonuçlar, yeni stratejik planımızı başlatmamız için sağlam bir temel oluşturuyor'' değerlendirmesinde bulundu.