Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de petrol stoklarının artmasının dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ülkede talebin azaldığını işaret etmesiyle petrol New York'ta altıncı günde geriledi. Brent tipi ham petrolün variliyle New York ham petrolü arasındaki fark da 16 dolar olarak rekor kırdı.

ABD Enerji Bakanlığı'nın stokların dördüncü haftada da arttığını açıklamasıyla New York vadelileri yüzde 0.9 geriledi. Bank of America Merrill Lynch'e göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) günde 5.4 milyon varillik atıl  kapasitesi var.

Frankfurt'taki DZ Bank AG'de analist olan Axel Herlinghaus, OPEC'in atıl kapasitesinin ve ham petrol stoklarının petrol fiyatının 100 dolar üzerinde olması için gerekçe olamayacağını belirtti.

Mart vadeli ham petrolün varili, Nymex'te 75 sent kadar düşüşle 85.96 dolar oldu. Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili ise Londra'daki ICE Futures Europe'ta 33 sent kadar daha yüksekte, 102.15 dolardaydı.

Londra'da işlem gören Brent tipi petrol vadelileri, ay sonunda 2008 yılından beri ilk kez 100 dolar/varilin üzerine çıktı. Bu yükselişe, Mısır'daki gerilimin Orta Doğu'daki petrol sevkiyatını sekteye vurma endişesi neden oldu.