Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, hızlanan enflasyonun borçlanma maliyetlerini daha da yükseltebileceğine yönelik derinleşen endişeler ve Cisco Systems Inc.'nin kar marjının analistlerin tahminlerinden daha düşük olması sonucu düştü.

Dünyanın en büyük network ekipman sağlayıcısı Cisco'nun hisseleri, şirketin ürün geliştirmek için daha fazla para harcamasından dolayı düşük kar marjı açıklaması sonrası yüzde 8.7 düştü. Pepsico Inc., tüm yıl için kar büyümesinin analistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından yüzde 2 değer kaybetti. Activision Blizzard Inc. hisseleri, şirketin "Guitar Hero" adlı bilgisayar ürününü yapan birimi dağıtması sonrası yüzde 8 düştü.

Mart vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 düşerek 1,311.7 puana inerken, Dow Jones endeks kontratı yüzde 0.4 düşüşle 12,158 puana ve Nasdaq-100 kontratı yüzde 0.9 kayıpla 2,343 puana geriledi.

Zürih'teki Newedge Group'ta kıdemli satış traderı Radu Margoses, "Piyasanın yükselmesine yardımcı olan şirket karları artık büyük ölçüde bitti. Piyasalar şimdi aşırı alım durumunda ve bir süredir kayda değer bir düzeltme hareketi yapmadı. Cisco2nun marjının tahminlerin altında çıkması bugünkü işlem görünümüne yardımcı olmuyor" dedi.

S&P 500 endeksi, ekonomik verilerin ve şirket karlarının beklenenden daha iyi çıkmasının ekonomik toparlanmaya yönelik güveni artırması ve bunun yanında, Fed'in ekonomik büyümeyi desteklemek için 600 milyar dolarlık hazine kağıdı alım programını sürdürmesi sonucu, bu yıl yüzde 5 değer kazandı.