Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün piyasalarda İMKB 100 endeksindeki gerileme dikkat çekti. Öğleden sonra Garanti Bankası'nın kârını açıklamasının ardından bankacılık sektöründe satışların yoğunlaştığı görüldü.

Türk Lirası dolar karşısında 1.60 seviyesinde test edilirken, sepet kur da 1.88 seviyesine geriledi.

"Doların değer kaybında politikanın yeni olması etkili"

Garanti Portföy Stratejisti Tolga Güsar, TL'nin değer kaybıyla ilgili olarak Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede düşüşün sebebinin Merkez Bankası'nın yeni para politikasını gösterdi. Güsar, "Merkez Bankası'nın yeni para politikasının etkileri yurt dışında oldukça tartışılıyor. Bu politika tabii eşine rastlanan politika değil, dolayısıyla yabancı yatırımcılar yeniliklere karşı çok açık değil. Bakacak olursak Türkiye'nin makro ekonomik performansı açısından Türk Lirası'ndaki değer kaybını açıklayamayız. Politikanın yeni olmasının, daha önce tanımamış olmamalarının etkisi var diye düşünüyorum" diye konuştu.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise uygulanan stratejinin bugüne kadar denenmemiş olmasından dolayı herkesin buna uzaktan bakmayı tercih ettiğini söyledi. Keresteci, Türkiye'nin geçmişinde Dolar/TL kurunun 1.60 üzerinde kalıcı olmadığını da sözlerine ekledi.


ABD'de işsizlik başvuruları geriledi

Amerikan Borsaları bugün negatif açıldı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 36 bin düşerek, 383 bin oldu. Böylece, işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 2008 yılının temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Avrupa borsaları da bugün eksi yönlü seyir izledi. Borsadaki satışlara, Çin'in faiz artırımıyla Kore Merkez Bankası'ndan yarın gelecek benzer karar ihtimali neden oldu.