Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

CIA haklı çıktı, Mübarek yetkilerinin büyük bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti.

Yetkilerini devrettiğini açıklamasına rağmen "istifa" kelimesini anmayan Mübarek, "Ben ve oğlum Mısır'da, bu topraklarda öleceğiz" dedi.

"Eylüle kadar barışçıl geçiş olacak" diyen Mübarek anayasal değişiklikler konusunda komite oluşturacaklarını açıkladı.

Mübarek'in tarihi konuşmasından satır başları ise şöyle:

Tabii ki daha iyi bir hayat için daha büyük beklentiler içinde olan bir kuşak var. Bu şehitlerin kanı boşuna akmış olamaycak. Bunun sorumlularına karşı çok sert olacağım. En sert cezalarla bu kurbanların suçlularına yanıt verilecek.

Sizin sesinize yanıt vereceğim. Bu da benim kendimi size adamış olduğuma dair ilk örnek değil. Hiçnir şekilde hiçbir tereddüt olmadan bunları hayata geçrimeyece ddevam edeceğim.

Talepleriniz adil ve meşru taleplerdir. Bütün siyasi sistemlerde bu gibi sorunlar meydana gelebilir. Asıl önemli olan bu suçları işleyenleri en kısa zamanda yargı karşısına çıkarmaktır.

Aynı zamanda utanıyorum. Kaynakları her ne olursa olsun gerekçeleri ne olursa olsun dışarıdan gelen müdahalelere kulak asmayacağım.

Kardeşlerim, bir dahaki seçimlerde aday olmayacağım. Şimdiye dek yaptıklarımı yeterli görüyorum. Anayasanın korunması ve halkın korunmasına karşı tutumum devam ediyor. Hem Tanrının önünde hem de vatanımızın önünde size bu sözü veriyorum.

Görüş birliği içinde süreci atlatacağız. Diyalog süreci zaten başlamıştır. Askeri güç de bu sürece yardımcı olacaktır.

Anayasal değişiklikler konusunda komite oluşturacağız. Olağanüstü halin kaldırılmasını sağlayacğız.

Mısır zorlu bir zamndan geçiyor. Hiçbir şekilde ekonomimize zarar verebilecek gelişmeye izin veremeyiz. Bu süreci sağlayanlar da bunun zararlısı hale gelecekler. Sağlayanlardan kastım ise kendim değilim, Mısırlılar. Hepimiz aynı gemideyiz.

 

Açıklamadan önceki gergin bekleyiş...

Mübarek'in açıklamasından önceki gergin bekleyiş sırasında ise çeşitli makamlardan çeşitli durum tahmini açıklamaları geldi. Bu açıklamalardan en isabetlisini ise CIA yaptı. İşte bu tahminlerden öne çıkanlar...

 

Mısır enformasyon Bakanı: "Mübarek hala görevinin başında, ayrılmıyor"

KAHİRE (A.A) - 10.02.2011 - Mısır Enformasyon Bakanı Anas el Fekki, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "hala görevinin başında olduğunu, ayrılmayacağını" söyledi.

Bakan, Reuters'a yaptığı açıklamada, "medyadan duyduğunuz her şey söylenti" görüşünü savundu.

Bir yetkili, Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredebileceğini ileri sürerek, "ancak henüz karar verilmedi, hala görüşmeler sürüyor" dedi.

İktidar partisi başkanı Hussam Bedrevi de, Mübarek için bir kenara çekilmenin en iyisi olacağını ifade ederek, "bugün gitmesini bekliyorum" dedi.


Müslüman Kardeşlerin üst düzey yetkilisi: "Askeri darbe gibi görünüyor"

KAHİRE (A.A) - 10.02.2011 - Mısır'daki önemli muhalif gruplardan Müslüman Kardeşler'in üst düzey yetkililerinden Essam El Erian, gelişmelerin ''askeri gibi gözüktüğünü'' söyledi.

Erian, Reuters'a yaptığı açıklamada, ''Askeri darbe gibi gözüküyor. Kaygılı ve sıkıntılıyım. Bu sorun Cumhurbaşkanı ile değil rejimle ilgili ''dedi.

 

CIA: ''Mübarek giderse yerine Süleyman gelecek gibi görünüyor''

WASHINGTON (A.A) - 10.02.2011 - Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesi halinde yerine yardımcısı Ömer Süleyman'ın gelebileceği yorumunda bulundu.

CIA açıklamasında, ''İstifa ederse Mübarek'in yerine Süleyman gelecek gibi görünüyor'' denildi.

CIA bir önceki açıklamasında, Mübarek'in bu akşam istifa edebileceğini ''öngörmüştü''.


AP: "Gelişmeler ordunun kontrolü ele almakta olduğunu gösteriyor"

KAHİRE (A.A) - 10.02.2011 - Uluslararası haber ajansı AP, Mısır'daki son gelişmelerin, ordunun kontrolü ele almakta olduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Ordunun resmi TV kanalından yaptığı ve "ulusun korunması için gereken önlemleri değerlendirmekte olduğu" ve "halkın bütün taleplerinin karşılanacağı" açıklamasına dikkati çeken ajans, "bu dramatik açıklamalar, 17 günlük protestoların ardından ordunun kontrolü ele almakta olduğunu gösteriyor" yorumunu yaptı


El Arabiye Televizyonu: "Tahrir'deki halk iktidar değişikliği planını reddederse ordu harekete geçecek""

KAHİRE (A.A) - 10.02.2011 - El Arabiye televizyonu, Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda protestolarını sürdüren halkın, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a vermesi suretiyle uygulanacak iktidar değişimi planını reddetmesi durumunda, ordunun harekete geçeceğini ileri sürdü.

BM Sözcüsü Nesirky:''Genel Sekreter Mısır'daki gelişmeleri yakından izliyor"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 10.02.2011 - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Mısır'daki gelişmeleri çok yakından izlediği bildirildi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun'un son iki haftadır Mısır'daki gelişmelerle ilgilenen uzmanlarından sürekli bilgi aldığını ve iki gün önce de Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maged Abdülaziz ile BM'de görüştüğünü hatırlatan Nesirky, ''BM Genel Sekreteri sizlere de ifade ettiği gibi Mısır halkının ülkedeki durumdan açıkça hayal kırıklığı duyduğunu gösterdiğini ve cesur reformların yapılması çağrısında bulunduğunu düşünüyor'' dedi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun'un en son ne zaman Mübarek ile telefonda görüştüğünün sorulması üzerine, bunu net bir yanıt veremeyeceğini söyleyen Nesirky, ''Genel Sekreter, üst düzey danışmalarıyla Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak sürekli temas halinde, onlardan bilgi alıyor ve Mısır'daki gelişmeleri son derece yakından takip ediyor'' diye konuştu.

Genel Sekreterin New York dışındayken yaptığı ''Mısır'daki liderlik halkının sesini dinlemeli'' yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak Mısır'ın BM Daimi Temsilciliği BM nezdinde sözlü şikayette bulunmuştu. Genel Sekreter, New York'a dönüşünde açıklamalarıyla ilgili bazı yanlış anlamaların olabileceğini belirterek, ''Ben hükümet liderlerinin, halklarının içten isteklerini daha dikkatle dinlemeleri gerektiğini, ülkede bir geçiş dönemi olması gerektiğini ve bunun ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olacağını söyledim. Ülkenin geleceği ve geçiş sürecine halkın kendisi karar vermeli, dediğim budur'' diye konuşmuştu.