Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, Washington'da konuştu. Kahn, yeni bir küresel paranın ekonomik istikrarsızlığı azaltacağını ve doların da etkisini sınırlayacağını savundu.

IMF'nin bağımsız kuruluşunun, fonun ABD ve İngiltere hayranlığının finansal krizin geç farkedilmesine yol açtığını yazmıştı. Raporun ardından gelen konuşmada Kahn, küresel ekonominin ABD'ye bağımlılığının azaltılması ve dengelerin yeniden düzenlenmesine işaret eden ifadeler kullandı.

Doların koşulsuz üstünlüğünün zorlanması gerektiğini savunan Kahn, bunun ileri vadede finansal istikrarı çözmede de yardımcı olacağını belirtti. IMF Başkanı Kahn, SDR kriterlerinin de yeniden düzenlenebileceğini açıkladı. SDR'lerin bankaların Döviz rezervleri konusunda alternatif oluşturabileceği düşünülüyor.

“SDR'ler küresel işlemleri fiyatlamada kullanılabilir” diyen Kahn, bunun döviz kurundan kaynaklanan volatiliteyi de azaltacağını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Medyedev de Dünya Ekonomik Forumu'nda SDR'lere değinerek, SDR sepetinde BRIC ülkelerinin paralarının eklenmesini istemişti.