Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Füle, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunu (TUSKON) ziyaret etti. Füle ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral basına kapalı olarak yaptıkları görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulundular.

Füle, Türkiye'ye bir yıl içerisinde yaptığı beşinci ziyareti TUSKON ile başlatmaktan memnuniyet duyduğunu, görüşmede mevcut ilişkiler konusunda karşılıklı güven sunduklarını, müzakere, reform süreci, ekonomik ve vizeye ilişkin konulardan bahsettiklerini belirtti.

AB'ye katılım müzakereleriyle ilgili olarak üç konu üzerinde durduklarını ifade eden Stefan Füle, şunları söyledi:

''İlk konu; iki taraf için de birtakım hayal kırıklıklarına neden olan mevcut durum. Fakat bu mevcut güçlüklerin üstesinden geleceğimiz ve bunların üzerine kararlılıkla eğileceğimiz konusunda fikir birliğine vardık. Çünkü AB ve Türkiye, güçlü ilişkilere sahip taraflar ve bu ilişki de oldukça sağlam bir temele oturuyor. Teknik bazı konulara da girdik. Örneğin rekabetle ilgili 8. başlık konusuna değindik. TUSKON'un katılım sürecini yakından takip etmesinden dolayı memnuniyet duyduğumuzu ifade ettim.

İkinci olarak üzerinde durduğumuz konu; Türkiye'nin AB'ye katılım projesine halkın desteğinin alınması gerektiği ve bunun son derece önemli olduğu, üçüncü konu; siyasi reformlara ilişkin konulardı. Özellikle yeni anayasa çalışmalarına değindik. Bu çerçevede TUSKON'un süreçte, sivil toplumun bir parçası olarak önemli rol oynadığını ve bu role ilişkin takdirlerimizi ilettik. Sivil toplum kuruluşlarının bu çerçevede yürüttüğü aktivitelerden duyduğumuz memnuniyeti, aynı zamanda seçim sonucunda kazanan her kim olacaksa, seçimlerden sonra bu sürecin daha önce belirtildiği gibi, olabildiğince kapsayıcı şekilde devam ettirilmesine olan inancımızı dile getirdik.''

Stefan Füle, yapılan bu ilk görüşmenin, son görüşme olmayacağı konusunda fikir birliğine vardıklarını da belirtti.

TUSKON Başkanı Meral: AB üyeliği vazgeçilmez bir hedef

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de görüşmede AB-Türkiye ilişkilerine değindiklerini, AB üyeliğinin, Türkiye'nin ''önemli'' ve ''vazgeçilmez'' bir hedefi olduğunu belirtti.

AB üyeliğinin, ekonominin yanı sıra sosyal, kültürel, toplumsal anlamda da kazanımlar sağlayacağını ifade eden Meral, Füle'ye ilişkiler noktasında desteğinden dolayı teşekkür ettiklerini söyleyerek, ''Tereddüt ettiğimiz bazı noktalardaki çekincelerimizi de kendilerine aktardık'' dedi.

Meral, görüşmede, vizelerin sert ve kesin uygulanmasının AB'yi ekonomik kayba uğrattığını anlattıklarını, Füle'nin bu söylenenleri not aldığını da sözlerine ekledi.