Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'nın açılışında  tekstil ve konfeksiyon sektörünün geleceği masaya yatırıldı. Yurtiçi ve dışından 50 üniversiteden 145 projenin sunumunun yapıldığı program, sektörün önde gelenlerini bir araya getirdi.

Açılış konuşmasını yapan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, Çin ile Türkiye’nin son zamanlarda Ar-Ge’ye yatırımını artırdığını söyledi.

Türkiye’nin 2011 yılında gayri safi milli hasıladan  Ar-Ge harcamalarına yüzde 1’lik bir pay ayırdığını bu oranı 2013 yılında yüzde 2’ye çıkartmayı hedeflediklerini belirtti.

Pazarda sergilenen bazı ilginç projeler şöyle:

1. Geliştirilen yüksek emici özel lif sayesinde yaranın salgıladığı iltihabın vücuda yayılmasını önleyen yara iyileştirici kumaş

2. İçerdiği metal iplikler sayesinde vücutta biriken statik elektriği alan ve kandaki hemoglobin yapısında bulunan demiri etkileyerek kan dolaşımı düzenleyen, gerektiği zamanda kan akışını hızlandıran ürünler

3. Yaşlanmayı geciktirici, onarıcı ve nemlendirici yağlar içeren aromaterapili havlu

4. Saç dökülmelerine karşı kullanılan ısırgan otlu şapkalar

5. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren çok fonksiyonlu lifler

Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, 2011 yılında 127 milyar dolarlık bir ihracat rakamı hedeflediklerini belirtirken, proje pazarının Türkiye’nin 2023 hedefi yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin zihniyet devrimine ihtiyacı olduğunu vurgularken, Ar-Ge konusunda geçmiş dönemlerde bazı hataların yapıldığını söyledi.