Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

-NATO GENEL SEKRETERİ RASMUSSEN, MÜBAREK'İN İSTİFASINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

BRÜKSEL (A.A) - 11.02.2011 - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Rasmussen, yaptığı açıklamada, uzun vadede hiçbir ülkenin halkının isteklerini gözardı edemeyeceğini vurguladı.

Demokrasinin sadece çoğunluğun yönetimi olmadığını belirten Rasmussen, bireysel özgürlüklere, azınlıklara, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı istedi.

Rasmussen, açıklamasında, "Mısır, NATO-Akdeniz Diyaloğu girişiminin değerli bir ortağı ve bölgede mihver ülkedir. Mısır'ın istikrar ve güvenlik gücü olmaya devam edeceğine güveniyorum" ifadesini kullandı.

 

BM GENEL SEKRETERİ BAN:''MISIR'DA ŞEFFAF, DÜZENLİ VE BARIŞÇIL BİR GEÇİŞİN YAŞANMASI ÇAĞRIMI YİNELİYORUM''

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 11.02.2011 - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da yaşanan ''Bu tarihi anda, halkın meşru isteklerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçişin yaşanması yönünde yaptığı çağrıyı'' yinelediğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini orduya devredip istifa etmesinin ardından BM'de gazetecilere bir açıklama yaptı.

Ban, açıklamasında, Mübarek'in istifa etme kararını duyduğunu ve Mısır'daki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini söyledi. Mübarek'in istifa kararının zor bir karar olsa da Mısır halkının iyiliği için alındığına inandığını belirten Ban, ''Bu tarihi anda, daha önce yaptığım çağrıyı tekrarlıyorum. Mısır'da halkın, erken sürede ülkeye sivil yönetimi getirecek özgür, adil ve güvenilir seçimlerin yapılması da dahil meşru isteklerini karşılayacak şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçiş döneminin yaşanması yönündeki çağrımı yineliyorum'' dedi.

''Mısır'da geçiş dönemindeki yetkililerin, tüm ilgili tarafların katılımıyla ileriye yönelik net bir yol belirlemelerini istiyorum'' diye konuşan Ban, ''Bu süreçte insan haklarına ve medeni özgürlüklere tamamen saygı gösterilmesi, içten ve kapsayıcı bir diyaloğun sağlanması hayatidir'' dedi.

Mısır'da halkın, özellikle de gençlerin seslerinin duyulduğunu söyleyen Ban, ülkelerinin geleceğine de onların karar vermesi gerektiğini vurguladı.

''Mısır halkını gösterdikleri barışçıl, cesur tutumdan ve meşru haklarını düzgün bir şekilde kullanmalarından dolayı takdir ediyorum, tüm tarafları aynı ruhu korumaya davet ediyorum'' diye konuşan Ban, sözlerinin sonunda BM'nin bu süreçte Mısır'a yardıma hazır olduğunu belirtti.


-İSRAİL: "SARSINTISIZ BİR GEÇİŞ SÜRECİ UMUYORUZ"

İsrail hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Mübarek'in istifasının Mısır ve komşuları için "sarsıntısız" bir geçiş sürecinin başlatmasını umduklarını belirterek, İsrail ile Mısır arasında 1979'da varılan barış anlaşmasının korunmasının gerekli olduğunu kaydetti.

Sıcak yorumlar yapmak için henüz erken olduğunu belirten İsrailli yetkili, Cumhurbaşkanı Mübarek'in gidişinin bazı İsrailli yetkililerde endişe yarattığını da sözlerine ekledi.



-ABD: "TARİHİ BİR GÜN"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Mısır'da "tarihi bir gün" yaşandığını belirterek, Hüsnü Mübarek'in istifasının bu ülkeye en kısa sürede demokrasinin gelmesini sağlayacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasını "tarihi bir değişim" olarak niteledi.

Arap Birliği Genel sekreteri Amr Musa da, Mısır'daki değişimi "Beyaz Devrim" olarak niteleyerek, "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum" dedi

 

-İSVİÇRE: "MÜBAREK'İN MALVARLIĞI DONDURULACAK"

Öte yandan İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Mübarek'in bu ülkedeki olası malvarlıklarının belirlenerek dondurulacağını açıkladı.

-MÜSLÜMAN KARDEŞLER: "ZAFER GÜNÜ"

Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek'in istifasından ötürü bugünün "zafer günü" olduğunu açıkladı.

Müslüman Kardeşler'in eski parlamento grubu lideri Muhammed el Katatni Reuters'a yaptığı açıklamada, "Mısır halkını ve şehitleri selamlıyorum. Bugün, Mısır halkı için zafer günüdür. Devrimin en önemli hedefine ulaşıldı" dedi.

Katatni, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından atılacak bir sonraki adımı beklediklerini ifade etti.

 

-İSPANYA: "HIZLI, DÜZENLİ VE BARIŞÇIL BİR ŞEKİLDE DEMOKRASİYE GEÇİŞ YAPILMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ"

MADRİD (A.A) - 11.02.2011 - İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla ilgili olarak, "Hızlı, düzenli ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçiş yapılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Jimenez, düzenlediği basın toplantısında "Mısır tarihinde kilit bir dönemin yaşandığını" belirterek, ülkenin siyasi ve sosyal aktörlerine büyük iş düştüğünü vurguladı. İspanyol hükümeti olarak gerek ikili ilişkilerle gerekse AB yoluyla Mısır'daki demokratikleşme sürecine destek vermeye hazır olduğunu kaydeden Jimenez, "Mübarek'in istifasının, demokrasiye geçişi kolaylaştırmasını temenni ediyoruz. Mısır'daki yeni sürece tüm aktörlerin dahil olması çok önemli" şeklinde konuştu.

Jimenez, "Mısır vatandaşları büyük bir demokratik olgunluk ve büyük bir sorumluluk gösterdi. Mısırlılar, özgürlük ve adaleti çok arzuluyorlar" açıklamasında bulundu.

 

-HAMAS: ''MISIR'DAKİ DEVRİMİN ZAFERİNİN BAŞLANGICI''

TEL AVİV (A.A) - 11.02.2011 - Hamas, Mübarek'in istifasını, ''Mısır'daki devrimin zaferinin başlangıcı'' olarak nitelendirdi.

Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas Hareketi sözcülerinden Dr. Sami Ebu Zühri, bunun Mısır halkının iradesinin ve azminin bir sonucu olduğunu ve Hamas olarak Mısır halkının yanında olduklarını belirtti.

Elde ettikleri bu zafer nedeniyle Mısır halkını kutlayan Ebu Zühri, Mısır ordusunu da halkın taleplerini dikkate almaya ve bu haktan dönüşe yönelik hiç kimsenin çabalarına izin vermemeye çağırdı.

Ebu Zühri, yeni Mısır liderlerine, Gazze Şeridi'nin yeniden imarının sağlanması amacıyla ablukanın kaldırılması ve Mısır sınırındaki Refah geçişinin süresiz olarak açılması için acilen karar alma çağrısında da bulundu.

Ebu Zühri, Mübarek'in Gazze'deki ablukanın ve Gazze'ye yönelik son savaşın sorumlularından biri olduğunu da kaydetti.

Mübarek'in istifa ettiğinin açıklanmasının ardından, yüzlerce Filistinli Gazze sokaklarına döküldü. Gazze'deki Filistinliler, kimileri araçlarıyla turlar atarak, kimileri de havaya silahlarıyla ateş açarak Mübarek'in görevini bırakmasını kutluyor.