Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Almanya’daki vize sıkıntısının hâlâ devam etmesine isyan eden dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Frankfurt’da düzenlenen Ambiente Fuarı’nda Türk şirketlerine yurtdışında şirket satın almaları ya da ortak olmaları için yeni bir teşvik programı çalışmasının sonuna geldiklerini açıkladı.

Çağlayan, “Şirketlerimizin yurt dışına açılması için bir çok çalışmaya imza attık. Elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Türkiye’nin yeni rotası Avrupa’daki ekonomik zorluk çeken 1 milyon 700 bin şirket” dedi.

Krizden Avrupa’daki firmalar gibi etkilenmeyen Türk şirketlerinin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu: “Bu şirketler ya satın alınabilinir ya da ortak olunabilinir. Biz buna ilişkin bir çalışma başlattık. Önümüzdeki günlerde bitmesini hedefliyoruz. Bu noktada Almanya, Fransa başta olmak üzere özellikle otomotiv sektöründe çok önemli firmalar var. Avrupa’daki ciddi iş gücü maliyeti bizim için bir fırsat. Avrupa’nın en yakın üretim merkez üssü Türkiye. Başlattığımız çalışmayla biz firmalara gerek mevzuat gerek başka konularda destek vereceğiz. Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda çalışmaya son şekli verilecek. Hukuki altyapı hazırlanacak.”

Mahkeme kararı var

Birçok mahkeme kararı olmasına rağmen hala vize konusunda sıkıntı yaşanmasına tepki gösteren Çağlayan, “Vize konusu gerçekten dünyanın en büyük zulmüdür. Bu Türk sanayisine yapılan en büyük engeldir. Birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı veriyorlar. Ama nedense Türkiye’ye Türk sanayicilerine karşı çok ciddi engellemeler var. Özellikle schengen uygulayan ülkelerde ve Almanya’da var.

Son alınan mahkeme kararlarından sonra Almanya’nın hukuku tanıyıp tanımadığın göreceğiz. Vize engelli olmasa buraya iki katı firma gelir” diye konuştu.

Fuarlara katılan şirketlerin sıkıntılarını bildiklerini vurgulayan Çağlayan, bu konu üzerinde çalıştıklarını belirterek, değişik destekler üzerinde çalışmalar yapıldığına da dikkat çekti. Yeni destekler arasında tavan ücret, fuar alan ücretine varıncaya kadar bunların miktarının artırılması gibi çalışmalar bulunuyor.

Tasarım için 10 milyon liraya okul yaptırıyor
 
Frankfurt’taki Ambiante 2011 Fuarı’na 114 Türk şirketin katıldığını belirten İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracıtçılar Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki yıl faaliyete geçecek dünyadaki ilk Endüstriyel Tasarım Meslek Lisesi’ni kuruyoruz. Okul, yaklaşık 10 milyon TL yatırımla İstanbul’da inşa edeceğiz” dedi.