Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin bankacılık devleri, ekonominin gelişmekte olan ülkelerde öne çıkan enflasyonist baskıları dengeleyebilecek duruma geldiğini düşünüyor. Bunun sonucunda ABD'nin CDS'lerin alım ve satımları arasındaki fark da 3 yılın en düşük düzeyine geriledi.

CMA'nın verilerine göre, ABD'deki CDS'ler için alım satım fiyatları arasındaki fark 19 Aralık 2007'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti ve 5.3 baz puan oldu. Bu oaran 2009'da da 10.6 seviyesindeydi. Alım satımlar arasındaki fiyat farkı, Yunanistan'ın kurtarılmasından önceki Nisan ayında da 5.34 puana kadar düşmüştü.

CDS işlemleri arasındaki azalan fark, likiditeyi de artırıyor. Bank of America Merrill Lynch'in ABD Corporate Master Endeksi'ne göre bu durum, ABD'deki özel şirket ve hazine tahvilleri arasındaki getiri farkının da 11 Şubat'ta 150 baz puana inmesine yardımcı oldu.

ABD'li şirketler bu yıl 204.5 milyar dolar değerinde tahvil satışı gerçekleştirerek bir rekora imza artı. Bu oran 2009'un aynı dönemindeki rekorun yüzde 12 üzerine denk geliyor.

ABD'deki kredi piyasaları, gelişmekte olan ülkelerde enflasyon önlemleri kapsamında yapılan faiz artışlarının, ABD'nin büyümesini olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyor. ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 3.2 oranıyla, 2004'ten bu yana en yüksek büyüme hızına ulaşacağı tahmin ediliyor.