Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, geçen haftaki kazançların Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksini Haziran ayından bu yanaki en büyük değerlemeye ulaştırmasının, Mısır'daki demokratik dönüşüm planı ve Çin'in ihracatındaki sıçramanın yarattığı iyimserliği gidermesi sonrası aşağıda seyrediyor.

Dünyanın en büyük perakendecisi Wal-Mart Stores Inc., JPMorgan Chase & Co.'nun şirket için tavsiyesin, düşürmesi sonrası yüzde 0.8 değer kaybetti. Video oyunu perakendecisi GameStop Corp., Piper Jaffray Cos.'un not indiriminin ardından, yüzde 2.6 düştü. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. hisseleri, dünyanın en büyük metal alıcısı Çin'de bakır ithalatının beklenmedik bir şekilde sıçrama göstermesinin ardından % 1.8 değer kazandı.

S&P 500 endeksi, New York saati ile 09:33'te, yüzde 0.1 düşerek 1,328.40 puana inerken, Dow Jones endeksi 22.32 puan ya da yüzde 0.2 düşüşle 12,250.94 puana geriledi. Her iki endeks de geçen haftayı Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyelerinde kapamıştı.

Asya'da hisse senetleri, Çin'in Ocak ayında 6.5 milyar dolar ile beklenenden daha düşük dış ticaret fazlası açıklamasıyla değer kazandı. Çin'in ithalatı, yükselen emtia maliyetlerinden dolayı yüzde 51 arttı. Bloomberg News'un araştırmasına göre, piyasadaki beklenti Çin'in dış ticaret fazlasının 11.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Dış fazla Aralık ayında 13 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Çin'de ihracat bir yıl öncesine göre yüzde 38 arttı. ANcak Ocak ayı verileri, Çin'de yeni yıl tatiline denk gelmesi nedeniyle, doğru bir gösterge olarak algılanmıyor.