Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

SOFYA (A.A) – 14.02.2011 – Yıl sonuna dek gerçekleşmesi beklenen Bulgaristan'ın 'Schengen ülkeleri' arasına katılımı ile ilgili Brüksel'de oturum yapan çalışma grubunun, Bulgaristan'ın genel hazırlığı ve Bulgaristan–Türkiye sınırının korunmasına ilişkin hazırlanan iki raporunu onayladığı bildirildi.

Bulgar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vesela Çerneva, Ulusal Radyo'ya (BNR) açıklamasında, Bulgaristan'ın Avrupa Konseyi'ne bağlı oturumu süren çalışma grubunda AB üyelerinin gündeme getirdiği konulara ayrıntılı yanıt verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Bulgaristan'ın 2010 yılının sonunda katıldığı "SYRENE" adlı Schengen güvenlik-haberleşme sistemini başarı ile uyguladığı belirtildi.

Schengen'in dış sınırı kabul edilen Bulgaristan–Türkiye sınırındaki güvenlik önlemleri ile ilgili ele alınan ek gözetim raporu da çalışma grubu tarafından kabul edilirken, ülkenin Schengen'e katılımı için kritik önem taşıyan bu konu ile ilgili Mart ayının ikinci yarısında son bir denetim ziyaretinin yapılacağı bildirildi.

Bulgaristan–Türkiye kara sınırındaki nihai güvenlik çalışmalarını denetleyecek bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun ise Nisan ayında onaylanması bekleniyor.

Bulgaristan'ın Schengen'e katılımı konusunda teknik kriterlerin karşılanmasından sonra nihai kararın Avrupa Parlamentosu tarafından verilmesi bekleniyor.