Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TUNUS (A.A) - 14.02.2011 - Tunus'ta, devlet başkanı Zeynelabidin bin Ali'nin devrilmesine yol açan ayaklanmadan sonra binlerce kaçak göçmenin denizden İtalya'ya geçmesi üzerine ülkenin sahil kesimindeki bazı bölgelerine asker konuşlandırıldığı bildirildi.

Son bir haftada 4 binin üzerinde kaçak göçmenin denizden İtalya'nın Lampedusa adasına gittiği belirtiliyor. Sadece dün adaya 1400 kaçağın ayak bastığı bildiriliyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, ordunun yasadışı göçü önlemek için Gabes ve Zarzis'te sahili kontrol altında tuttuğunu söyledi.

Gabes körfezi, Lampedusa'ya geçmek için en çok kullanılan noktaların başında geliyor.

İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni de dün yaptığı açıklamada, Tunus'taki karışıklığın Lampedusa'ya "Kitabı Mukaddes'tekine benzer bir göçü" başlattığını söylemişti.

Maroni, Tunus dışişleri bakanlığından, göçmenleri önlemek için bir İtalyan birliğinin görevlendirilmesine izin vermesini isteyeceğini belirtmişti. Tunus dışişleri bakanlığı ise bu açıklamadan şaşkınlığa uğradığını belirterek, içişlerine müdahaleyi reddettiklerini bildirmişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Fratti'nin konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak için bu akşam Tunus'a gitmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Tunus ve Mısır'daki ayaklanmaların bölgedeki diğer ülkelere yayılmasının, şimdiye kadar kaçak göçü önlemek için kuzey Afrika'nın otokratik liderlerine güvenen Avrupa'da kabusa yol açacağı yorumunda bulunuyorlar.