Advertisement
HABERLER ABONE OL

Tüketici fiyatları beklentinin altında bir oranla yüzde 4.9 olarak gerçekleştiği Çin'de, toptan satış fiyatları ise tahminlerin üzerinde yükseldi.

Bugün açıklanan verilere göre, Çin'de tüketici fiyatları Ocak ayında yıllık bazda yüzde 4.9 artış kaydetti. İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, ekonomistler enflasyonun yüzde 5.4 hızlanmış olmasını bekliyordu.

Öte yandan, toptan satış enflasyonunu ölçen tüketici fiyatları endeksi, beklentilerin üzerine çıktı ve yüzde 6.6 oranında hızlandı. Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde 4.6 büyüme kaydederken, toptan satış fiyatları ise yüzde 5.9 yükselmişti.

Bu arada, Çinli yetkililer enflasyon sepetinde de Ocak ayında bazı değişikliklere giderek, emlak fiyatlarının sepetteki ağırlığını artırmıştı.

Yetkililer, Ocak ayındaki enflasyon oranında bunun da olumsuz etkisi olduğunu belirtti. Çin'in yeni enflasyon sepetinde gıda fiyatlarının ağırlığı yüzde 32.4'ten yüzde 30.2'ye indirilirken; konut fiyatlarının ağırlığı ise yüzde 15'ten 19.2'ye çıkarıldı.

İstatistik Kurumu, yeni sepetin TÜFE'ye yüzde 0.024'lük bir artış olarak yansıdığını açıkladı. Çin'de enflasyon oranlarının Şubat ayında biraz daha gevşeyeceği öngörülüyor.