Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, 2013 ortasına kadar geçerli olan 500 milyar Euro'luk kurtarma fonunun kalıcı hâle getirilmesi konusunda anlaşarak, fonun kredi verme kapasitesinin de iki katına çıkarılmasında da uzlaştı.

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Portekiz için acil önleme gerek görmedi

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, kurtarma fonunun ilk aşamada 500 milyar Euro olacağını ve miktarın her yıl gözden geçirileceğini söyledi.

Juncker, hazine tahvilleri piyasasındaki gelişmelerin endişe verici olduğunu, Euro Bölgesi'nde kurtarılan Yunanistan ve İrlanda'nın ardından en zayıf halka olarak görülen Portekiz'in durumunu gelecek hafta ve aylarda izlemeye devam edeceklerini belirtti.

Almanya'nın borç azaltımına yönelik bağlayıcı önlemler alınmadan Euro Bölgesi'nde kurtarma mekanizmalarının güçlendirilmesine karşı çıkması nedeniyle yatırımcılar, Yunanistan, Portekiz ve İtalya tahvillerini satıyor.

Kötümser beklentiler nedeniyle piyasalarda 10 yıl vadeli Portekiz tahvillerinin faizi yüzde 7,42'yi görürken gösterge niteliğindeki Almanya tahvilleriyle faiz farkı yüzde 4,13'e çıktı.

Euro Bölgesi'nin Mayıs 2010'da oluşturduğu 500 milyar Euro'luk fona Uluslararası Para Fonu da 250 milyar Euro katkı kararı almıştı.

Toplam 750 milyar Euro'luk fonun geçerlilik süresi 2013 ortasında doluyor.

Piyasalar, kritik durumdaki Portekiz ve İspanya için yeterli olmayan fonun artırılmasını bekliyor.