Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyon rakamlarının beklenenden düşük gelmesinin hükümetin sıkılaştırma politikasını sürdüreceğine dair endişeleri yatıştırmasıyla bakır Londra'da rekor seviyeye çıktı. Alüminyum da değerlendi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda ton başına yüzde 0.3 kazançla 10,190 dolar oldu ve Shanghai'da 10,150 dolardan işlem gördü. Mayıs vadeli bakır, Shanghai'da yüzde 0,6 tırmanarak 76,760 yuan/ton (11,644 dolar) oldu.

İstatistik Bürosu'na göre Çin'de tüketici fiyatları Ocak ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 4.9 arttı. Aralık'ta fiyatlar yüzde 4.6 artmıştı. Bloomberg anketine katılan 27 ekonomist, yüzde 5.5 artış bekliyordu.

Shanghai'daki HNA Topwin Futures Co.'da analist olan Xu Liping, tüketici fiyatlarının piyasa için olumlu olduğunu belirterek, "Piyasa yüksek enflasyonun daha fazla sıkılaştırma politikasını tetikleyeceğine dair endişeliydi. Ancak bir çok insanın tahminlerinin aksine enflasyon daha düşük çıktı" dedi.

İstatistk Bürosu, ülkenin kuzeyindeki kuraklık nedeniyle Ocak ayından itibaren enflasyon sepetinde gıda fiyatlarının ağırlığını düşürmüştü. Çin, 8 Şubat'ta  borçlanma maliyetleri ve tasarruf oranını Ekim ayından beri üçüncü kez artırmıştı.