Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İstihdamda çok büyük artışlar olmadan son çeyrekteki harcamaları finanse etmenin Amerikan tüketicileri için ne kadar zor olduğunu gösterircesine perakende satışları ocak ayında tahminlerin altında kaldı.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre haziran ayından beri en düşük yükselişini gerçekleştiren alımlar yüzde 0.3 arttı. Diğer verilerse New York Bölgesi'nde imalar sanayinin ivme kazanırken, inşaat sektöründeki güvenin durağanlığını koruduğunu gösteriyor.

Amerikalılar'ın restoranlardan ve ev dekorasyonu mağazalarından uzak durmaları sebebiyle satış verilerinin düşüklüğünde kar fırtınalarının da rol oynadığı düşünülüyor. Artan promosyonlar sebebiyle tatil alışverişçileri Gap ve Mary's gibi şirketlerin kazançlarının analistlerin tahminlerini aşmasını sağlarken; hanehalkının yükselen yiyecek ve benzin fiyatları sebebiyle ikinci dereceden önemli şeyleri kısmasına sebep oldu.
    
Verilerin açıklanmasının ardından Standard & Poor’s 500 Endeksi 32 ayın zirvesinden geriye düşerek yüzde 0.4 kayıpla New York'ta 1,327.35 seviyesine geriledi. S&P Süperbileşik Perakendecilik Endeksi ise yüzde 0.1 düştü.