Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Maliye Bakanı Elena Salgado’ya göre eğer muhalefetin yeterli desteği olursa katı kurallar getiren tasarı uygulamaya konabilecek. Bankalara da uyum sürecini geçirmeleri için Eylül’e kadar süre verilecek. İspanya'da yatırımcının güvenini kazanmak için yapılan çalışmaların bankalar ayapında önemli bir adım da 24 Ocak günü atılmıştı. İspanya otoritesi, bankalara sermaye yeterlilik rasyolarıyla ilgili uyarılarda bulunmuştu. Özel hissedarı olmayan ve sermaye artışına gidemeyen bankaların da kamulaştırılma ihtimali olabileceğini ifade etmişti.

Finansal sağlamlığın da bir ölçüsü olan çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu özellikle aranan bir özellik olacak. Özel bankalarda bu oran % 8 olarak planlanırken toptan fonlamaya ihtiyaç duyan ve özel sermayedarlardan fon alamayan bankalar içinse bu oran % 10 olarak planlanıyor. Şu an yönetimdeki Sosyalist Parti parlamentoda çoğunluğa sahip olmadığı için diğer partilerle sürekli müzakere etmek durumunda. Görüşmeler olumlu sonuçlar verirse düzenleme 18 Şubat’ta Kabine onayına sunulacak ve ardından Parlamento tarafından onaylanır onaylanmaz hemen devreye girecek.

Bakan Salgado’ya göre sektörün sermaye açığı yaklaşık 20 milyar Euro olacak. BBVA’ya göre ise açığın yaklaşık tutarı 13 milyar Euro olacak.

Aşağıdaki grafikte de riskin bir ölçütü olarak kullanılan CDS (Kredi Temerrüt Takası) fiyatlarının İspanya bankaları üstündeki uygulamasını görmek mümkün. Son 1 yılda risk fiyatları yaklaşık 4 katına çıkan bankaların olası bir sermaye artışı düzenlemesinde ne yapacakları gerçekten merak konusu.

Bilindiği gibi CDS fiyatları risk ile doğru orantılı olarak kabul ediliyor, potansiyel risk arttıkça CDS fiyatları da artıyor ve ana riski korumak için ödenen bir çeşit sigorta primi artmış oluyor. Aynı şekilde iyileşen risk algılaması da CDS fiyatlarının düşmesini sağlıyor.



Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü