Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de petrol stoklarının düşmesinin dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ülkede talebin arttığına dair spekülasyonu tetiklemesiyle petrol fiyatları New York'ta dört gün içinde ilk kez yükseldi.

Amerikan Petrol Enstitisü'nün dün 11 Şubat'ta biten yedi günde stokların 354,000 varil düştüğünü açıklamasının ardından vadeliler yüzde 0.5 yükseldi. Bugün Enerji Bakanlığı'nın yapacağı açıklamada, stokların 2 milyon varil yükselmesi bekleniyor. Bloomberg'in verilerine göre Amerika'da sanayi üretimi Ocak ayında artarken, Avrupa'da Tüketici Güveni yükseldi.

Tokyo'daki Newedge'te emtia satış müdürü olan Ken Hasegawa, "ABD ve Avrupa'da ekonomik veriler iyileşiyor. Bu da emtialara yatırım yapanlardan oldukça olumlu tepki alıyor. Fiziksel olarak dünyada petrol kıtlığı yok" diye konuştu.

Mart vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 45 sent kazançla 84.77 dolar oldu. Kontrat, dün 84.32'ye inerek 30 Kasım'dan beri en düşük seviyeye geriledi. Fiyatlar bu ay yüzde 8 geriledi ve geçen yıla oranla yüzde 10 yükseldi.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili Londra ICE Futures Europe'ta yüzde 0.3 veya 30 sent yükselişle 101.94 dolar oldu. Kontrat, dün 1.44 dolar veya yüzde 1.4 düşerek 101.64 dolardan işlem görmüştü.

ABD Enerji Bakanlığı'nın bugün Washington'da petrol verilerini açıklaması bekleniyor.