Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Canlı yayında Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceliğin istikrarı korumak olduğunu belirtti.

"Bütçe harcamalarını kontrol altında tuttuk, Ocak'ta 1 milyar TL fazla verdik" diyen Şimşek, bu yıl kamu açığının yüzde 2.1'e düşürülmesini hedeflediklerini açıkladı.

"MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ TORBA YASALARI GEREKLİ KILIYOR"

Bakan Şimşek, Torba Yasa'yla yürürlüğe giren yeniden yapılandırmadan gelecek miktarın henüz bilinmediğini belirterek, 2011 yılında bütçe hedeflerinin yakalanacağını savundu.

Siyasi istikrar unsurunun önemine dikkat çeken Şimşek, "siyasi istikrar son 9 yıllık ekonmik başarının en önemli unsurudur. Yaptıklarımız kadar hayallerimiz de çok güçlü" dedi.

Şimşek, Türkiye'nin 1991'de sosyal güvenlik sistemindeki tercihleriyle 1 trilyon dolar zarar ettiğini söyleyerek, torba yasayı meclis iç tüzüğüne ilişkin eleştirilerle şöyle açıkladı:

"Meclis iç tüzüğü, çalışma hızımızı yavaşlatıyor ve bu tüzük torba yasaları zorunlu hâle getiriyor. Torba yasa konusunda yanlış anlaşılmalar var. Görev zararlarına ilişkin torba yasada bir zayıflama söz konusu değil."

Hiçbir şekilde reformlardan geri dönüşün söz konusu olmadığının altını çizen Maliye Bakanı, görev zararları ve bütçe disiplininde geçmişe dönüş olmadığını, ödenmesi gereken vergiden de vazgeçilmediğini vurguladı ve "sadece çiftçilerin vergi borçlarındaki faizi sildik" dedi.

Şimşek, kurumlar vergisinde yüzde 20 ile OECD ülkeleri arasında en alt sıralarda yer alındığını bu konuşmasında da bir kez daha hatırlattı.

"ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÖTV'Yİ SIFIRA İNDİRME YETKİSİ VERDİK"

Elektrikli otomobil üretimine destek verileceğini duyuran Maliye Bakanı, bu araçlarda ÖTV'yi sıfıra indirme yetkisi verdiklerini söyledi.

Dün açıklanan işsizlik verilerine değinen Mehmet Şimşek, alınan önlemlerin işsizlik oranlarını gerilettiğini savundu.

"BU YILA FAZLAYLA BAŞLADIK"

Bütçe açığında Türkiye'nin hedeflerin çok daha altında olduğunu belirten Şimşek, 2011'e fazlayla başlandığına dikkat çekti. Şimşek, bütçe açığına ilişkin:

"Türkiye'de bütçe disiplini vardır ve devam edecektir" dedi.

"KAYITDIŞIYLA MÜCADELE EDİYORUZ"

Ekonominin ciddi sorunlarından birisi olan kayıtdışılılığa değinen Maliye Bakanı Şimşek, bununla mücadele çerçevesinde 109 maddelik planın 79'unun hayata geçirildiğini duyurdu ve "kayıtdışı ile mücadele eylem stratejisi" hazırladıklarını söyledi.

Şimşek, kayıtdışı kalmanın sorumluluğunun ağır olması gerektiğini savunarak, bu kesimlerin rekabette de başarılı olmadığını belirtti.

"540 BİNDEN FAZLA YENİ MÜKELLEF"

Yeniden yapılandırma yasası, Torba Yasa'nın etkin şekilde tanıtılması ve bilgilendirilmesi gerektiğini savunan Şimşek, bu sayede 540 binden fazla yeni mükellef kazanıldığını açıkladı.

Vatandaşların matrah artırımına zorlanması gerektiğini belirten Şimşek, seçime giden bir hükümet olarak, ekonomiyi de yavaşlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

"PETROL FİYATLARINI GÖZ ARDI ETMEMEK GEREK"

Cari açık konusunda petrol fiyatlarının 4 kat artmış olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, enerjiden bağımsız bir cari açık tartışması yapılamayacağını söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı bütçenin 8 AB ülkesini geride bıraktığını da hatırlattı.

"Cari açık finansmanında sorun yok" diyen Mehmet Şimşek, bu finansmanı doğrudan yabancı yatırımlarla yapmak istediklerini belirtti.

Sözlerini cari açığın Türkiye'de yüksek olduğunu ancak yönetilebilir düzeyde olduğu vurgusuyla bitiren Şimşek şöyle konuştu:

"1-2 yıllık dönemde doğrudan yabancı yatırımcılar şimdiye oranla 3 kat artabilir. Cari açık konusunda orta-uzun vadeli çözüm en mantıklı olanıdır. "