Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de kötü gelen perakende rakamları sonrasında eksi kapanışın ardından Dell bilançosunun olumlu gelmesiyle ABD vadelileri yukarı yönlü dönüş gerçekleştirdi.

Asya'da sabah olumlu fiyatlama vardı. Japon hisseleri 2 senenin zirvesindeki hareketini sürdürdü. Risk iştahı, euro ve gelişen para birimlerini destekledi.

Avrupa'da seans açılışına doğru gelen bilanço hareketleri de olumlu havaya katkıda bulundu. Fransız ilaç firması Sanofi Aventis'in ABD'li biyoteknoloji şirketi Genzyme'i 20.1 milyar dolara alacak olması hisse senetlerine ivme kazandırdı.

Yurtiçindeyse Merkez Bankası'nın dün faizleri sabit tutma kararının ardından sınırlı fiyatlama devam ediyor. Gösterge faiz tahvili kayıplarla kazançlar arasında gidip geldi. Dolar/TL 1.59'un, sepet de 1.87'nin altına sarktı. İMKB'de ise dar bantta hareket sürdü. 65 bin seviyesinde zorlanan endeksin yükselişinde sigorta hisseleri başı çekiyor.

"Merkez Bankası'nın kararı piyasalar için iyimser bir sonuç oldu"

TEB stratejisti Erkin Işık Blomberg HT'ye yaptığı açıklamada, bankanın dünkü faiz kararının piyasalar için 'iyimser' bir sonuç olduğunu belirtti. Işık, "Cuma günü de önceki toplantıda yapılan munzam karşılık artışlarının etkisini göreceğiz. Bankalardan 9.8 milyar TL'lik likidite daha çıkacak" dedi. Bankanın ilk attığı adımların sonuçlarını görmeye başladığını belirten stratejist, "Dün gelen bütçe rakamlarından, ithalatın düşmesiyle ilk aşama sonuç vermiş gibi görünüyor. Şimdi ikinci aşamaların etkilerini de görecek" dedi.

Bankanın şu anda 'bekle - gör'e geçtiğini ifade eden Işık, enflasyon baskısının artmasının yıl sonuna doğru faiz beklentileri yarattığını ancak önümüzdeki günlerde hem bono hem Döviz tarafında havanın daha olumlu olacağını söyledi.

Günün devamında Portekiz'den gelecek ihale sonuçları ve ABD'den gelecek olan veriler takip edilecek.