Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Paris'te toplanacak olan G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısının öncesinde düzenlenen panelde, IMF'nin SDR'lerinin küresel ekonomide daha aktif bir rol üstlenmesi savunuldu. Panele IMF Yönetici Başkanı Michel Camdessus, Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hu Xiaolian ve eski ABD Merkez Bankası Başkanı Paul Volker de katıldı.

Uluslararası Para Fonu'nun ülkelerin ekonomisini baz alarak Döviz politikalarında bir düzenlemeye gitmesinin savunulduğu panelde, yasa koyucular IMF'nin SDR'lerin etkinliğini genişletmesini istedi.

Raporda, SDR'nin para politikası ve finansal istikrara hizmet verebilmesi için bazı görevlerinin kapsamının genişletilmesinin faydalı olabileceğine dikkat çekildi. Öte yandan SDR'nin yetkilerinin sınırlı olması gerektiğinin de unutulmaması gerekiyor.

Dün Paris'te konuşan Camdessus, Euro'nun küresel rezervlerin yüzde 25'ini, SDR'nin ise yalnızca yüzde 4'ünü oluşturduğunu söyledi.

IMF'ye yapılan öneriler, Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy'nin Fon'un sermaye akışları gibi konularda da idare görevi üstlenmesi talebini de destekliyor. G-20 Liderleri olası krizlere karşı önceden harekete geçilebilmesi için alınabilecek önlemler üzerine görüşüyor.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, dış ticaret ve cari dengeler, döviz rezervleri ve büyüme oranlarındaki farklılıklarının göstergelere tabi tutulmasını istediklerini söyledi.