Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de kuraklığın süreceği ve ülkede düşen stokların dünyanın en büyük buğday üreticisini deniz aşırı ülkelerden alıma iteceğine dair endişelerle buğday fiyatları yükseldi. Mısır ve soya fasulyesinin fiyatları da arttı.

Mayıs vadeli buğday Chicago Board of Trade'de yüzde 0.8 kadar artışla 8.7925 dolar oldu.

British Weather Services'te meteorolojist olan Jim Dale, dünyanın en büyük buğday üreticisi Çin'de buğday ekilen bölgelerde kuraklığın önümüzdeki ay da sürebileceğini, bunun da fiyatları yükselteceğini söyledi.

Commodore Research & Consultancy'nin yöneticisi Jeffrey Landsberg, bugünkü bir yazısında, Çin hükümetinin ülkedeki buğday stoklarının bu yılki düşük buğday hasadını karşılayacağına dair endişeli olduğunu belirtti.

ABD Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre Çin 2009-2010 sezonunda 1.4 milyon ton buğday aldı.

Çin Tarım Bakanlığı'nın dünkü açıklamasına göre, ülkede buğday ekim alanlarının yüzde 36'sı kuraklıktan etkilenirken, yüzde 6'lık bir alan da kuraklık tehdidi altında.

Çin'deki 3 Boğaz Barajı'nda su seviyesi rekor düzeye ulaşınca kapakların açılmasıyla geçen hafta itibariyle su seviyesinin 170 metreye düşerek Ekim'den beri en düşük seviyeye gerilediği açıklandı.  

Bu arada Mayıs vadeli mısır, yüzde 0.5 kadar yükselişin sonrasında ufak değişiklikle 7.0175 dolar/bushel olurken, Mayıs vadeli soya fasulyesi ise fazla değişiklik göstermeyerek 13.81 dolar/bushel oldu.