Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

LİZBON (A.A) - 16.02.2011 - Portekiz Merkez Bankası Başkanı Carlos Costa, ülke ekonomisinin hali hazırda resesyonda olduğunu ve ihracatın ekonomide bir toparlanma yaratmasını beklediklerini belirtti.

Costa, Portekiz'de yayımlanan Diario Economico gazetesine yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 oranında daraldığını hatırlatarak, ''Resesyonda olduğumuzu söyleyebiliriz. Kamu maliyesini düzeltmek için uygulanan kemer sıkma politikalarının karşılığı bir durum söz konusu. Söylediğimiz ve uluslararası kuruluşların doğruladığı gibi makroekonomik değişkenlerin dinamikleri, düzenleme sürecinin karşılığı olarak 2011 yılı boyunca ekonomik durgunluk üretecek'' diye konuştu.

Ülkenin ihracatında görülen pozitif gelişmelerin ekonomiye olumlu etkileri olabileceğine işaret eden Costa, ancak ihracatçı firmaların kapasitesinin sınırlı olduğu uyarısında bulundu. Costa, ''Yatırım yapmalarının tam zamanı'' dedi.

Portekiz Merkez Bankası Ocak ayında açıkladığı tahminlerinde, tasarruf tedbirleri nedeniyle tüketimde keskin bir düşüş olacağı endişesiyle ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 1,3 daralacağını öngördü. 2009 yılında yüzde 2,5 oranında daralan Portekiz ekonomisi geçen yıl yüzde 1,4'le beklentilerin üzerinde büyüdü.

Öte yandan Portekiz Hükümeti ihracatta beklenen artışın etkisiyle ekonominin bu yıl yüzde 0,2 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Ülkenin 2009 yılında bütçe açığı gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 9,3'ü, 2010'da yüzde 7,3'ü seviyesinde bulunuyor. Hükümet, kemer sıkma tedbirleriyle bütçe açığını bu yıl sonunda GSYH'nin yüzde 4,6 seviyesine indirmeyi hedefliyor.