Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyonun yükselmesine karşı ülkenin ekonomiyi soğutmak amacıyla adımlar atacağı endişesiyle 4 haftanın en yükseğinde olan altın fiyatları, Londra'da dalgalandı.

Çin'de tüketici fiyatları, Ocak ayında yüzde 4.9 artarak hükümetin hedefini aştı. Dün açıklanan verilere göre, İngiltere'de enflasyon 2 yılın zirvesine çıktı. Çin Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya gideceğine dair spekülasyonla faiz swap'ları ikinci günde yükseldi.

Chicago'daki MF Global'da analist olan Tom Pawlicki, "Enflasyonun yükselmesi, altın yatırımlarını artıracak. Ancak Çin'deki parasal sıkılaştırmaya gidilme ihtimali karşı bir baskı oluşturacak" dedi.

Külçe altının onsu, Londra'da 4.09 dolar veya yüzde 0.3 yükseldi ve 1,377.89 dolarla 19 Ocak'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Fiyatlar, yüzde 0.3 yükselirken, yüzde 0.2 düştü. Nisan vadeli metal, New York Comex'te yüzde 0.1 geriledi ve 1,373.20 dolar oldu.

Külçe altının onsu, Londra'da dün öğle seansında 1,372.75 dolardan sabitlenirken, sabah 1,374.50 dolardan sabitlendi.

Enflasyonun yükselmesi ve para birimlerinin değer kaybıyla metal fiyatları geçen yıl yüzde 30 yükselmiş ve Aralık'ta 1,431.25 dolarla rekor kırmıştı. Çin, geçen hafta ekonomiyi soğutmak için faiz oranlarını yükselten Endonezya, Tayland, Güney Kore ve Hindistan'a katılmıştı.