Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sanayi üretimi Ocak ayında, beklentilerin tersine, düşüş gösterdi. Sanayi üretimindeki bu düşüşün temel nedeni, ılık hava koşulları nedeniyle ısınmaya yönelik talebin düşmesi oldu.

Aralık ayında yüzde 1.2 artan sanayi üretimi, Ocak ayında yüzde 0.1 düşüş gösterdi. Kamunun faydasına yönelik mallarda ve madencilikte üretim düşerken, toplamın yüzde 75'ini kapsayan imalat sanayinde artış görüldü. İmalat sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 0.3 yükseldi. Piyasadaki beklenti, toplam üretimin yüzde 0.5 artış göstermesi yönündeydi.

Bu verinin ayrıntılarına bakıldığında, toparlanmanın geniş tabanlı olması ile birlikte, üretimdeki düşüşün muhtemelen kısa ömürlü olacağı görülüyor. Amerikan yapımı mallara denizaşırı talep ve işletme ve tüketici harcanalarındaki artışlar, ekonominin yüzde 11'ini kapsayan imalat sanayiinin büyümeyi desteklemeye devam edeceğini işaret ediyor.

New York'ta JPMorgan Securities LLC'nin baş ABD ekonomisti Mike Feroli, "İyi dönemlerde bile, aşağı yönlü aylar olabilir. Trend hala oldukça iyi. İhracat oldukça güçlü ve stoklar zayıf" dedi.