Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hafta ortasında piyasalar genel anlamda karışık bir seyir sürdürdü. Açıklanan veriler ve şirket bilançolarıyla ABD Borsaları yukarı yönlü seyir izlerken, Avrupa borsaları kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi. Yurtiçindeyse İMKB 100 endeksi yükseldi.

ABD piyasalarına bugün, şirket evlilikleri, karlılıklar ve iyi gelen veriler olumlu etki yaptı. Ülkede konut satışlarının iyi gelmesi ve açıklanan bilançolarla piyasalar yükseliş seyrini sürdürdü.

Avrupa borsalarında da, ABD'den gelen veriler ve açıklanan bilançolar borsaların karışık seyretmesine neden oldu. Piyasalarda beklenen Portekiz ihalesi başarılı geçti. Borçlu ülke bonolarına alım geldi. Diğer yandan piyasanın radarında pariteler vardı. İsviçre hükümetinin frank'taki değer kazançlarını önlemek için ciddi adımlar atacağını söylemesinden sonra Euro/Frank paritesine 80 baz puan satış geldi.

İngiltere'de de kötü gelen işsizlik rakamları sonrasında Merkez Bankası'ndan gelen yumuşak açıklamaların ardından pound'da gerileme yaşandı. 

"Açıklanan verilerle, ABD borsalarındaki iyimser hava sürecek"

ABD'den gelen verileri değerlendiren Garanti Yatırım Stratejisti Tufan CÖmert, "Yurtdışında ABD ÜFE verisi beklentilere oldukça yakın, konut verileri ise beklentilerden daha yüksek açıklandı. ÜFE’de enerji fiyatları etkili olurken konut sektöründeki toparlanma dikkat çekici. Veriler, ABD borsalarındaki iyimser havanın sürmesine neden olacaktır" diye konuştu.

Yurtiçindeyse İMKB dünün aksine biraz daha negatif seyir izledi. Dünkü faiz kararının ardından bugün Dolar/TL 'de bir miktar yukarı yönlü açılış oldu. Dolar/TL saat 17:20 itibariyle 1.5839'dan işlem görüyor. Faiz kararı öncesinde yüzde 8.45 üzerinde olan tahvil ise, 8.26 seviyesinde seyrediyor.

Garanti Yatırım Stratejisti Cömert, tahvil piyasasında düne göre faizlerde sınırlı bir gerileme olduğunu belirterek, "Dünkü TCMB kararı sonrasında da bahsettiğimiz üzere Mart ayı toplantısına dek faizlerde %8.0-8.5 bileşik aralığının korunması beklenebilir. Fakat munzam karşılıklarda artışın süreceği beklentimizin devamında tahvil piyasasında bir süre daha temkinli olmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın dünkü kararının sonrasında piyasalarda bankanın Mart ve Nisan'da parasal sıkılaştırmaya gidip gitmeyeceği konuşuluyor.