Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisselerinin gösterge endeksi Standard & Poor's 500 Endeksi, 2 Temmuz'dan bu yana yüzde 31 oranında ralli yaptı. Opsiyon piyasasında ise 30 günde gerçekleşen volatilite ise 15 Şubat'ta 10'un altına düştü. Hem hisse senedi hem de opsiyon piyasasında aynı anda kaydedilen bu veriler en son 40 yıl önce görülmüştü. Volatilite, 1962'den sonra bu seviyelere ilk düştüğünde, izleyen hafta içinde endeks ortalama yüzde 0.1 değer kaybetmiş ve tüm bir yıl boyunca yaşanacak rallisine başlamadan önce, uzun vadeli getirilerinde gerileme kaydedilmişti.

2010'da son 5 yılın en hızlı büyümesinin görüldüğü ABD ekonomisinin güveni, Fed'in 600 milyar dolar değerindeki tahvil alım programıyla daha da arttı.

JP Morgan Funds'ın piyasa stratejistlerinden David Kelly, güçlü ekonomik verilerle desteklenen volatilitedeki düşüşün, hisse senetlerinde kısa vadede kayıplara sebep olabileceğini; ancak yatırımcıların bunu olumsuz algılamaması gerektiğini belirtti.

Greenwood Capital Associates'in yöneticilerinden Walter Todd, volatilite düşük seviyelerde seyrederken, piyasanın bu derece yüksek düzeyden bir düzeltme yaşamasını "alışılmadık" olarak değerlendirdi. Todd, bu durumda kârlı geçen kazanç dönemi ve ilerleme kaydeden ekonomi gibi temel faktörlerin etkisi olduğunu belirtti. Todd, bu dönemde bir miktar kâr realizasyonunu mantıklı bulsa da, kendisinin alımdan yana kalacağını ifade etti.