Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük gıda şirketi Nestle, önceki yıl 10,4 milyar İsviçre frankı (10,8 milyar dolar) olan karını üçe katlayarak, geçen yıl 34,2 milyar İsviçre frankına (35,8 milyar dolar) çıkardığını açıkladı. Şirketin karının artmasında, göz sağlığı ürünlerinde dünyanın en büyük şirketi Alcon'daki hissesini Novartis'e 24,5 milyar İsviçre frankına satması etkili oldu.

Nestle'nin karı, Alcon'daki hisse satışından elde edilen gelir dışarıda tutulduğunda ise geçen yıla göre yüzde 7 azalarak 9,7 milyar İsviçre frankı (10,1 milyar dolar) oldu.

Şirketin önceki yıl 107,6 milyar İsviçre frankı (112,5 milyar dolar) olan satışları ise geçen yıl 109,7 milyar İsviçre frankına (114,7 milyar dolar) çıktı.

Nescafe kahve, KitKat çikolata ve Perrier su gibi ürünleri bünyesinde bulunduran şirketin Nespresso kahve kapsüllerinin satışları geçen yıl ilk kez 3 milyar İsviçre frankını (3,1 milyar dolar) geçti. Şirket geçen yıl 36 Nespresso butik mağaza daha açarken, bu mağazaların sayısı dünyada 215'e ulaştı.

Nestle Üst Yöneticisi (CEO) Paul Bulcke yaptığı açıklamada, ''2010 zor bir yıldı. Dünyanın her yerinde bizim sektörde gerçekten iyi performans gösterdik'' dedi.

Bu yıl yüzde 5-6 organik büyüme hedeflediklerini söyleyen Bulcke, piyasada oynaklık ve siyasi belirsizlikler gibi bir dizi sorun bulunduğunu, ancak nüfus artışı ve gelişmekte olan piyasaların ise fırsat sunduğunu belirtti.

Piyasa değeri 180 milyar İsviçre frankını (188,2 milyar dolar) geçen şirket, Avrupa'da İngiliz bankası HSBC ve petrol şirketi Shell'den sonra üçüncü büyük şirket konumunda bulunuyor.