Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Özellikle son haftaların gündemine oturan Borsa operatörleri birleşmelerine bir yenisi daha ekleniyor. ABD'nin en büyük üçüncü borsa operatörü BATS Global Markets ve Avrupa'nın Chi-X Europe borsası birleşmek üzere anlaşmayı tamamlamak üzere.

BATS ve Chi-X, Avrupa'nın hacim bakımından en büyük hisse senedi işlemlerini yapan borsası olmaya hazırlanıyor. Görüşmelere yakınlığıyla bilinen kaynaklar, anlaşmaların tamamlandığını, birleşmenin bugün ya da en geç birkaç gün içinde duyurulacağını belirtti.

Anlaşma, Deutsche Börse-NYSE ve Londra Borsası-TMX Group'un görüşmelerinin de önüne geçmiş oldu. Borsaların rekabeti, yalnızca devler arasında değil, daha küçük ölçekli operatörleri de harekete geçiyor. Şimdi artık Deutsche Börse-NYSE gibi birleşmelerin işi daha da zor bir hâl alacak.

BATS-Chi X ortaklığı, İngiltere'nin güvenilir hisselerinin üçte birinin de işlem gördüğü bir mecra olacak. Aynı zamanda ortaklık, NYSE-Deutsche birleşmesinin karşısında, Fransız, Flemenk ve Alman hisseleri bakımından önemli bir rakip olacak.

Regulatörler henüz swap işlemleri ve BATS'ın değeri üzerinde çalışıyor. Anlaşma BATS'a 1.2 milyar dolar değer biçerken, bu rakam Chi-X için 360 milyon dolar. BATS'ın başlangıç olarak Chi-X'ın hissedarlarına 300 milyon dolarlık koşullu ödeme yapacak.

Chi X , FTSE 100'de yüzde 26'lık paya sahip ve BATS-Chi X ortaklığı Londra Borsası'nın da ciddi rakiplerinden biri olacak. Birleşme, LSE'nin FTSE 100'deki payını da yüzde 55'e çekecek.