Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin merkez bankası başkanları ile maliye bakanları bugün Paris'te biraraya gelerek, küresel ekonominin öne çıkan sorunlarını tartışacak.

Bir önceki G-20 toplantısının gündemine kur savaşları oturmuştu. Bu seferkinde ise kur savaşları yerini büyük ölçüde artan emtia ve gıda fiyatlarına bırakmış görünüyor. Zirvenin öncesinde Uluslar arası para fonu IMF, akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artışın, küresel dengesizlikleri daha da derinleştirdine dikkat çekti.

Bu haftanın başlarında da Dünya Bankası, gıda fiyatlarının “tehlikeli seviyelerde” seyrettiğini belirtmişti. Dünya Bankası, geçtiğimiz Haziran'dan bu yana 44 milyon kişinin daha yoksulluğa sürüklendiğinin altını çiziyor. John Lipsky de G20'nin bu istikrarsızlığa bir an önce eğilmesi gerektiği çağrısında bulundu ve emtia fiyatlarındaki volatiliteyi hatırlattı.

Daha sıkı bir mali politikadan yana olan Fransa Maliye Başkanı Christine Lagarde ise küresel dengesizlikleri çözmek üzere standartlar belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

Lagarde, çok fazla enflasyonun ekonomik büyüme için iyi olmadığını belirterek, "enflasyon tehdidini mümkün olduğu kadar uzak tutmak zorundayız" dedi.

G-20 liderleri, emtia fiyatlarındaki artışların, tüketici fiyatlarını yukarı yönlü etkilerken, gelişmekteki ülkelerde enflasyon artışına neden olduğunu düşünüyor.

Enflasyondaki artış ise gelişmekte olan ülkelerin ekonomide aşırı ısınmayı durdurmak üzere önlemler almaya zorlarken, bütçe açıkları ve aşırı borçlanma sorunuyla boğuşan gelişimiş ülkelerde faiz oranlarının artırılması tartışmalarına neden oluyor.

Yüksek enflasyon sanayileşmiş ülkelerden kanada merkez bankasının faiz artırması ile sonuçlanırken, İngiltere'de de enflasyonun 2 yılın en üst düzeyine ulaşması, İngiltere Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlayacak gibi gözüküyor.

Bu arada G 20 üyelerinden Güney Kore, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Çin Merkez Bankaları borçlanma faizlerini artırıkrek, Türkiye faiz düşüren tek G 20 ülkesi oldu.