Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Son haftalarda bazı siyasetçilerin önderlik ettiği hükümet kurulana dek traş olmama ve cinsel oruç boykotları sonuç vermeyince dünya rekorunu ele geçiren Belçika'nın, Flaman kesimindeki Gent kentindeki festivalde soyunacağını açıklayan 249 kişilik gurubu binlerce insanın izlemesi bekleniyor.

Hükümet kurmayı başaramayan siyasi partilerin hazine yardımından mahrum bırakılması için internette başlatılan kampanyaya katılanların sayısı 150 bini aştı.

Belçika'da kişi başına düşen gelirin 32 bin Euro düzeyinde bulunduğu Flaman bölgesiyle 23 bin Euro düzeyindeki valon bölgesi arasındaki tek anlaşmazlık noktası ekonomik değil.

Flamanlar zengin Kuzeyden güneye kaynak aktarımına ve daha baskın bir dil olan Fransızca'nın Brüksel çevresine taşmasına karşı çıkarken, Valonlar eşitlik talep ediyor.

Flamanlar bölgelerin yetkilerinin artırılmasını isterken, Valonlar ülkeyi bölünmeye götüreceği kaygısıyla federal hükümeti koruma çabasına giriyor.

Belçika'da siyasi krizler hemen her seçim sonrasında alevleniyor. 2007 yılında 194 günde hükümetin kurulabildiği ülkede bu süre 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuştu.