Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin büyümesiyle petrol talebinin artacağına dair beklentiler ve Orta Doğu'da tansiyonun yeniden yükselmesiyle petrol fiyatları 5 günün en yüksek seviyesine çıkarak 5 haftadaki en büyük haftalık kazancına ilerledi.

Tayvan ekonomisinin beklenenden fazla büyümesi, Vietnam'ın Kasım'dan beri ilk kez faizleri artırması ve ABD tüketici fiyatları endeksinin yükselmesiyle New York ham petrolü dalgalandı. Brent tipi ham petrol vadelileri ise OPEC'in sekizinci büyük petrol üreticisi olan Libya'daki hükümet karşıtı gösterilerin şiddete dönüşmesiyle Londra'da yüzde 0.4 yükseldi.

Singapur'daki Oversea-Chinese Banking Corp.'ta araştırma bölümü başkanı olan Selena Ling, "Ekonomik toparlanmanın bu sene süreceğine dair beklentilerle petrol fiyatları iyi bir performans gösteriyor. Ancak insanlar politik karışıklıkların diğer ekonomilere de sıçraması konusunda temkinli" dedi.

Mart vadeli ham petrolün varili, Nymex'te 20 sent düşerek 86.16 dolar oldu. Kontrat, bu hafta yüzde 0.7 yükselerek 14 Ocak'tan beri en büyük artışı kaydetti. Nisan vadeli ham petrol ise 3 sent kazançla 88.95 dolardan işlem gördü.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili, Londra'daki ICE Futures Europe'ta 38 sent artışla 102.97 dolardan işlem gördü. Kontrat, bu hafta yüzde 1.1. yükseldi.