Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez  Bankası, faiz artırımından 10 gün sonra zorunlu karşılıkları 50 baz puan artırarak yüzde 19.5'a çıkarttı. 24 Şubat'tan itibaren geçerli olacak karar sonrasında ilk tepki olarak emtia ihracatçısı ülke para birimlerinde satışlar görüldü. Avrupa hisse senetleri ve ABD vadelileri de banttaki eksi seyirlerine devam ediyorlar.

Özellikle Euro/Dolar paritesindeki hafif aşağı yönlü hareket, riskli para birimlerine de satış getiriyor. Paritenin aşağı yönlü hareket izlemesinde en önemli sebep, dün gece Avrupa Merkez Bankası'ndan kullanılan ekstra gecelik likidite olarak gösteriliyor. Bazı bankaların likidite problemi yaşayarak gecelik fonlamaya ihtiyaç ihtiyaç duyduğu söylentileri pariteleri aşağı çekiyor.

Dün beklenenden az borçlanan İspanya hazine ihalesi sonrasında 10 yıllık faizlerin yükselmesi diğer ülke faizlerine yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

Günün devamında önemli veri bulunmazken, İMKB'ye dün son 1 saatte gelen bankacılık sektörlü hedefli alışların devam edip etmeyeceği gözlenecek. Dünkü alışların ardından bugün bir dinlenme sürecine giren endekste öne çıkan bir sektör bulunmuyor.

2 yıllık gösterge tahvilin faizi dünkü kapanış seviyesi olan %8.28'den işlem görürken, Döviz piyasasında TL'nin düne göre bir miktar güç kaybettiği gözleniyor. Dolar/TL şu an 1.58 seviyesinde seyrediyor.

"Merkez Bankası munzam karşılıkları daha da artırabilir"

Barclays Capital ekonomisti Christian Keller, Bloomberg HT'yeyaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'nın yeniden parasal sıkılaştırmaya gidebileceğini söyledi. Keller, "Banka, bir tur daha parasal sıkılaştırmaya gidebilir ve munzam karşılıkları artırabilir" dedi.

Brezilya'yla karşılaştırıldığında Türkiye'nin munzam karşılıklarının çok yüksek seviyede olmadığını hatırlatan Barclays ekonomisti, parasal sıkılaştırma olduğu takdirde bankanın politika faizlerine dokunmayacağını dile getirdi.

Değerli metallerde alımlar gözleniyor

Öte yandan ABD'de açıklanan enflasyon verisinin ardından değerli metallerde alımlar gözlendi. Altının onsu 1.390 dolara yaklaşırken, gümüş de son 30 yılın zirvesine doğru tırmanış yaşadı.