Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro önemli para birimlerinin çoğu karşısında, Almanya'da üretici fiyatlarının beklenenden daha hızlı artması, bunun da enflasyonu önlemek için merkez bankasını faiz artırımına gitmeye yöneltmesi ve faiz artırımının da büyümeyi olumsuz etkileyebileceği beklentileri ile düştü.

Euro, 20 Şubat'ta başlaacak olan ve seçmenlerin zayıf Euro Bölgesi ülkelerine yönelik iştahını test edecek Almanya seçimleri öncesi, dolar ve yen karşısında düştü. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da üretici fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1.2 arttı. Bu oran, beklenti olan yüzde 0.6'nın iki katı olarak gerçekleşti.Sterlin ise, enflasyonun İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımına yöneltebileceği beklentisi ile, euro ve dolar karşısında değer kazandı.

BNP Paribas SA'nın Londra ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Ian Stannard, "Euronun son sıçraması hızını kaybediyor. Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle çok fazla birşey yapamayacağını düşünmemize karşın, enflasyon haberlerinden rahatsızlık duyuyor. Seçimler de borç krizi tartışmalarına yeni belirsizlikler ekliyor" dedi.

Euro dolar karşısında, Londra saati ile 11:15'te, yüzde 0.4 düşerek 1.3555 dolara geriledi. Euro yen karşısında 113.37 seviyesinden 113.09 seviyesine geriledi. Sterlin euro karşısında yüzde 0.6 değer kazanarak euro başına 83.67 pence seviyesine yükselirken, dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.6211 dolara ulaştı.

Avrupa ortak para birimi, Bloomberg'in 10 gelişmiş ülke para biriminden oluşturduğu Korelasyon Ağırlıklı Para Birimi'ne göre, bu hafta yüzde 0.8 düştü.

MSCI Asya Pasifik hisse senedi endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve üçüncü gün üst üste yükseliş gerçekleştirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi ve Standard & Poor's 500 vadeli endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi.