Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) olsa da olmasa da ekonomik gelişmesini devam ettireceğini ve 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 trilyonun üzerinde milli gelir büyüklüğüne ulaşacağını belirterek, ''o saatten sonra AB'nin keyfi bilir, ister alsınlar ister almasınlar'' dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin AB'den samimiyet, şeffaflık ve ciddiyet beklediğini söyledi.

Devlet Bakanı Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Brüksel'de, Belçika ve Hollanda'da faaliyet gösteren Türk işadamlarına hitap etti.

Türkiye'nin karşılaştığı vize, kota ve serbest ticaret anlaşlamaları sıkıntılarına işaret eden Çağlayan, AB'nin Türkiye'ye ikiyüzlü davrandığını ve çifte standart uyguladığını, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Türk vatandaşları ve Türk işadamlarına vize engeli koyarak insan hakları ihlali yaptıklarını ifade etti. Malların serbest dolaşımına da kota engeli konulduğunu anlatan Çağlayan, ''Liberalleşmeden, serbestleşmeden söz eden Avrupa, Türkiye'ye hem vize hem kota engeli koyuyor. Türkiye'nin karşısına Kıbrıs şartını getiriyorlar'' diye konuştu.

Kıbrıs konusunda Türkiye'nin, işi demokratik yollarla çözmeye yönelik çok büyük adımlar attığını ancak referandumda Rum tarafının ''hayır'' dediğini hatırlatan Çağlayan, referandumda ''hayır'' diyen Güney Kıbrıs Rum yönetiminin adeta ödüllendirilerek AB üyesi yapıldığını söyledi.

''Türkiye, AB olsa da olmasa da ekonomik gelişmesini devam ettirecek. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ve 2 trilyonun üzerinde milli gelir büyüklüğüne ulaşacaktır. O saatten sonra AB'nin keyfi bilir ister alsınlar ister almasınlar'' dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin AB'den samimiyet, şeffaflık ve ciddiyet beklediğini de kaydetti.

Dünyanın ekseninin kaydığını, artık gelişmiş ülkelerin yerini gelişmekte olan ülkelerin aldığını anlatan Çağlayan, Türkiye'nin de bu ortamda küresel pazardan daha fazla pay alması gerektiğini söyledi.

Artık büyük balığın küçük balığı yutmadığını, hızlı balığın yavaş balığı yuttuğunu ifade eden Çağlayan, ''Hızlı olmak zorundayız zaman kaybetme lüksümüz yok'' dedi.

IMF ÇIPASI

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin son yıllarda kaydettiği gelişmeler neticesinde artık bir başkasının çıpasına, IMF'nin çıpasına ihtiyacı kalmadığını da belirtti.

Türkiye'nin kendi sorununu kendisi çözecek bir noktaya geldiğini vurgulayan Çağlayan, bu sayede de küresel krizin başarıyla atlatıldığını söyledi.

Ekonomik gelişmeler ve rakamlara, eğitim, sağlık, altyapı yatırımlarına ilişkin bilgiler de veren Çağlayan, Türkiye'nin, bir taraftan bunları gerçekleştirirken bir taraftan da hem bütçe açığını hem de borçlarını azalttığını aktardı.

Küresel krizin dünyanın ekonomik genetiğini, siyasi genetiğini değiştirdiğini,kapitalizmin tarihinin tarifinin değiştiğini anlatan Çağlayan, buna karşın Türkiye'nin gösterdiği başarılı performansla diğer ülkelerden ayrıştığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''küresel kriz bizi teğet geçecek'' sözlerine de atıfta bulunan Çağlayan, daha önce bu sözlere gülenlerin bugün yüzlerinin kızardığını söyledi.

TÜRK DİASPORASI

Yurt dışında yaşayan Türk işadamlarına ''Sizler Türkiye'nin yaşadığınız ülkelerdeki daimi temsilcilerisiniz'' diye hitap eden Bakan Çağlayan, Avrupa'da yaşayan Türklerin 5 milyonun üzerinde nüfusa sahip bulunduklarına dikkati çekti. Çağlayan, şunları kaydetti:

''Yıllardır değerlendiremediğiniz bu gücünüzü kullanmak zorundayız. Türk diasporası dünyanın hangi noktasında olursa olsun Türkiye'yi dünyanın her yerinde tanıtan bir güç olmalıdır. Birbirinizden farklı olabilirsiniz ama bizi bağlayan Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğü ve tek dil altında buluşmak durumundayız. Türkiye, Kürdüyle, Türk'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Alevisi, Sünnisiyle bir bütündür. Dışarda yaşayan kardeşlerimizin bugüne kadar göstermediği birlik ve beraberliği bundan sonra göstereceğinden kuşkum yok.

AB'ye üyelik konusunda her türlü blokaja, çift oyuna rağmen diyoruz ki Türkiye buradaki 5 milyonluk nüfusuyla Avrupa'ya entegrasyonu sağlamış, AB'nin 28'inci üyesi olmuştur.''

Bakan Çağlayan, Türk diasporasının etkin kılınması için yurt dışındaki işadamlarının mutlaka yaşadıkları ülkelerde vatandaşlık almaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, yurt dışındaki Türk iş adamlarıyla yapılacak işbirliğinin ülke ihracatının artırılması için büyük önem taşıdığını söyledi. Büyükekşi, hükümetin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin tutturulmasında Avrupa'daki iş adamlarıyla yaratılacak sinerjinin çok büyük bir adım olacağını kaydetti.