Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PARİS (A.A) - 18.02.2011 - Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankalarının başkanlarının katılacağı iki günlük G20 toplantısı bugün Fransa'nın başkenti Paris'te başlıyor.

Toplantının gündem maddelerini, artan gıda ve emtia fiyatları, döviz kuru, kamu borcu, bütçe açıkları, küresel ekonomideki ticari dengesizlikler oluşturacak.

Dünya Bankası bu hafta yaptığı açıklamada, gıda fiyatlarının ''tehlikeli seviyelerde'' olduğunu ve hazirandan bu yana 44 milyon daha insanın yoksulluğa itildiğini belirtti.

G20 Dönem Başkanı da olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, gıda fiyatlarındaki artışların sınırlandırılması ve dalgalanmayı önleme için emtia spekülatörlerinin dizginlenmesi gerektiğini ifade etti.

Dünya Kalkınma Hareketi'nden Julian Oram, ''Gıda üzerindeki aşırı spekülasyonu önlemek için adımlar atarak, G20 liderleri hayatları kurtarabilir, kronik açlığı düşürebilir ve sivil-politik kargaşaları önleyebilirler'' dedi.

Gıda fiyatlarının hızlı artışı 2008'de birçok ülkede karışıklıkların çıkmasına sebep oldu. Dünya Bankası, artan gıda fiyatlarının şu anda Ortadoğu'daki karışıklıkları da şiddetlendirdiğini ifade ediyor.

G20 toplantısındaki bir diğer önemli konu ise Döviz kuru ve ticaret.

IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, Çin gibi hızlı büyüyen, ''fazla'' veren ülkelerin ihracata çok fazla dayandığını, buna karşılık İngiltere ve ABD gibi ''açık veren'' ülkelerin ise büyümek için çok fazla iç talebe yöneldiğini söyledi.

Ülkelerin para birimlerinin değeri, tam da ticari dengesizlikler konusunda önem taşıyor. Örneğin, Çin'in, para biriminin değerini düşük tutarak ihraç ürünlerini daha cazip hale getirdiği iddia ediliyor.

G20 ülkeleri, bir süredir küresel ekonomide yaşanan bu dengesizliği çözmek için çalışsa da halihazırda başlangıç için nasıl bir kriter seçileceği konusunda bir anlaşmaya ulaşılamadı.

Geçen yıl kasım ayında G20 liderlerinin katıldığı zirvede, ticaret ve döviz kuru dengesizlikleri arasındaki gerilimin nasıl dindirileceği konusunda anlamlı bir sonuç elde edilemedi.



-FİNANSAL DENGESİZLİKLERİ GİDERMEK, G20'NİN TEMEL HEDEFİ-



Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, birçok ekonomiste göre dünya ekonomisindeki finansal sorunlara katkısı olan, bu dengesizlikleri gidermek için doğru araçları bulmanın bu G20 toplantısının temel hedefi olduğunu söyledi.

Lagarde, G20 toplantısında yapılmak istenenin, göstergeler listesi belirlemek, belirsizlikleri saptamaya yarayacak ölçüm araçları bulmak, sonra bu dengesizliklerin nedenlerini bulmak olduğunu ve böylece ekonomik politikaları koordine edecek yöntemler önerilebileceğini ifade etti.

Fransa Ekonomi Bakanı Lagarde, ''Çin'in tasarruf ettiği ve ihracat yaptığı, Avrupa'nın tükettiği ve büyümesinin yavaşladığı, ABD'nin borçlanarak tükettiği mevcut sistem, muhtemelen iyi bir model değil'' dedi.

Tartışılan göstergeler içinde, ülkelerin ticaret açıkları ya da fazlalıkları, bütçe açıkları, borç seviyelerinin yanı sıra enflasyon ve ulusal tasarruf oranları da yer alıyor.

Yetkililer, şu an için göstergelere nasıl bir eşik belirleneceği sorusunun üzerinde durulması için erken olduğunu düşünüyorlar.