Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Bloomberg HT'ye özel olarak yaptığı açıklamada, spot ve türev işlemler konusunun 15 Mart'a kadar çözülmezse yola İMKB ile devam edeceklerini söyledi.

Spot ve türev piyasalar için İMKB ve VOB konusunun henüz netleşmediğini belirten Akgiray, "Bugünkü yapıyla etkin denetim yapma imkanımız yok. Bu nedenle ilgili taraflara önerilerle gittik. Birkaç taraf hariç herkes olumlu dönüş yaptı. 15 Mart'a kadar bekleyeceğiz sonuç alınamazsa İMKB ile yola devam edilecek" dedi.

"Türevle spot piyasaların ortak bir yerde olması önemli"

Teknolojinin de hızlanmasıyla şirketlerin artık çok kısa zaman içinde işlemleri yapmak istediğini söyleyen SPK Başkanı, "Dolayısıyla spot piyasanın bir yerde, türev piyasanın bir yerde olması zorluk çıkarabilir. Türevle spot piyasalar birbirleriyle ilişkili olmalı, ortak bir yerde olması önemli. Tahmin ediyorum herkes bu konuyu olumlu karşılayacaktır" diye konuştu.

Bankaların açığa satış işlemleri ve kredi alımlarıyla ilgili yapılan uyarıya dair ise Akgiray, sermaye piyasası mevzuatına uyum konusunda birkaç eksiklik olduğunu belirterek, bugünden uyarıyı yaparak ileride doğacak sorunları şimdiden önlemek için tedbir aldıklarını belirtti.

"Bu sene içinde İMKB'nin şirketleştiğini göreceğiz"

SPK Başkanı ayrıca, "Bu sene İMKB'nın şirketleştiğini göreceğiz" açıklamasını yaptı. İMKB'nin önce şirketleşmesi ve doğru kurumsal yapıya kavuşması gerektiğini söyleyen Akgiray, önemli olanın 'büyürken doğruyu yapmak' olduğunu dile getirdi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'yle eğitim ve araştırma alanında işbirliği yapmasıyla ilgili olarak ise Akgiray, anlaşmanın amacının üniversitelerle sermaye piyasası arasında köprü kurmak olduğunu söyledi.