Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

KONYA (A.A) - 18.02.2011 - Türk Hava Yolları (THY) Pazarlama ve Satış Başkanı Akif Konar, 5 yıl önce tüm dünyadaki taşımacılığın yüzde 0,84'ünü yaparken, bugün 1,21'ini gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Yani dünyada seyahat eden her 100 kişiden 1,2'si THY aracılığıyla seyahat ediyor'' dedi.

Capital, Ekonomist dergileri ve Finansbank işbirliğiyle düzenlenen ''Anadolu Markaları Yarışması''nın Konya Dedeman Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Konar, havacılık endüstrisine bakıldığı zaman yolculuk sayılarının her geçen gün arttığının görüleceğini söyledi.

Küresel olarak, havacılık pazarının büyüklüğüne bakıldığında, yolculukların bugün itibarıyla yüzde 31'inin Kuzey Amerika, yüzde 4'ünün Güney Amerika, yüzde 29'unun Avrupa, yüzde 5'nin Ortadoğu, yüzde 2'sinin Afrika ve yüzde 29'nun Asya kaynaklı gerçekleştiğini belirten Konar, ''2015 yılı beklentilerine baktığımız zaman Ortadoğu, Uzak Doğu ve Afrika'nın diğer bölgelere nazaran daha fazla büyüyeceği, dolayısıyla küresel taşımacılıktan daha fazla pay alacağını görüyoruz'' dedi.

Havacılıkta en büyük pazarlardan biri olan Avrupa'nın artık doygunluğa ulaştığını ifade eden Konar, şunları kaydetti:

''THY olarak etkinlik coğrafyamızda yer alan Asya'nın, Ortadoğu'nun, Afrika'nın ve Orta Asya'nın ise daha hızlı büyüyeceğini görüyoruz. Ülke bazında baktığımızda dünyanın toplam taşımacılığının yüzde 50'sinin ilk 5 ülke tarafından gerçekleştirildiğini görüyoruz. Türkiye, yüzde 1,9'luk pay ile 14. sırada. THY olarak bu oranda ciddi bir yerimiz var. Bundan 5 yıl önce tüm dünyadaki taşımacılığın yüzde 0,84'ünü gerçekleştirirken, bugün 1,21'ini gerçekleştiriyoruz. Yani dünyada seyahat eden her 100 kişiden 1,2'si THY aracılığıyla seyahat ediyor.''



-YOLCU SAYISINDA SON 20 YILDA 10 KAT ARTIŞ-



THY'nin, son üç yılda yolcu ve kapasite alanında sürekli bir büyüme gösterdiğini dile getiren Konar, şöyle devam etti:

''Yine Avrupa Birliği hava yolları arasında, taşıdığımız yolcu sayısına bakıldığında yıllar itibarıyla sürekli bir artış gösterdiğini görüyoruz. Avrupa Hava Yolları Birliği'ne üye hava yolları arasında, taşınan toplam yolcu sayısının yüzde 8,4'ü THY tarafından taşınmaktadır. THY'nin yolcu sayısında son 20 yılda tam 10 kat artış var.''

Toplantıya, Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Şenünal, Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin ve yarışmaya hazırlanan çok sayıda firmanın temsilcisi katıldı.