Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük Borsa operatörlerinden biri olan CME Group Inc.'in 2007'de Deutsche Börse AG'ye birleşme teklifi götürmüş olması, geçtiğimi hafta birleşmeleri gündeme gelen Deutsche-NYSE ikilisini endişelendiriyor.

Chicago'lu CME, türev ve vadeli işlemler borsasındaki büyük isim olmak istiyor. 2007'de fiyat konusundaki anlaşmazlık sebebiyle Deutsche Börse ve CME ortaklığından vazgeçilmişti. Ancak şimdi CME Group'un yeniden isminin anılması, şirketin türev borsasındaki hırsını bir kez daha ortaya koyuyor.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde, CME'nin NYSE ve Deutsche Börse'nin birleşmesini durdurmaya çalışabileceği söylentilerine dikkat çekiliyor. CME Group, geçtiğimiz hafta NYSE-Deutsche Börse'nin türev ve vadeli işlemler borsasında kendisine rakip olamayacaklarını söylemişti. Ancak Duetsche ve NYSE'nin yöneticileri yine de taraflardan birine rakip teklif sunulması konusunda endişe duyuyor.

Salı günü açıklanan NYSE-Duetsche Börse görüşmelerinde, rakip teklif gelmesi durumunda, taraflara uygulanacak yaptırımlara da yer verildi. CME Group ya da bir başka teklif gelirse, birleşmekten vazgeçen taraf diğerine 250 milyar Euro ödemek zorunda kalacak.

Analistler, Deutsche ve NYSE birleşmesinde kesin bir karara bağlanmasının aylar alacağını düşünüyor. Alman ve ABD devi borsalar halen daha siyasi ve kurumsal düzenlemeleri tartışıyor.

Aynı zamanda birçok analist, CME'nin bu birleşmeyi bozamayacağını, çünkü Chicago'lu şirketin türev borsasındaki önemli varlığına rağmen, aynı şeyin hisse senedi borsası için geçerli olmadığına dikkat çekiyor.