Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Yuanı, politika yapıcıların enflasyonu dizginlemek için para biriminin değer kazanmasına izin verecekleri yolundaki spekülasyonlara bağlı olarak, son 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Çin Merkez Bankası, Yuan referans kurunu, Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın, China Business News'te çıkan habere göre, Paris'te 18 Şubat'ta ihracatçıların para biriminin daha fazla değer kazanmasını karşılayabilecek potansiyelleri olduğunu söylemesinin ardından, 2005'ten bu yana en yüksek seviyede belirledi. G20 ülkeleri maliye bakanları, dün yaptıkları açıklamada, ekonomik dengesizlikler için bir erken uyarı sistemi oluşturacaklarını duyurmuşlardı.

Standard Bank Group Ltd.'nin Hong Kong ofisinden stratejist Patrick Bennett, "Daha güçlü Yuan ile birlikte zorunlu karşılıkların ve faizlerin artırılması, enflasyon baskılarını azaltmak için kullanılacak dedi ve Çin para birimindeki değerlenmenin G20 ile bağının olmadığını kaydetti. Bennett, "G20 toplantısı sornası yapılan açıklama muallaktı ve ülkelere uygun gördükleri yönde hareket edebilmeleri için boşluk bıraktı" şeklinde görüş bildirdi.

Yuan bugün dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek dolar başına 6.5658 yuana çıktı. Bu, Çin'in 1993 sonunda resmi ve piyasa kurlarını açıklamaya başlamasından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Spot kur ise 6.5676 seviyesindeydi.