Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TUNUS (A.A) - 21.02.2011 - Gamze Rastgeldi - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap dünyasında sosyal hareketlilik bakımından bir domino etkisi olduğunu belirterek, "Bölgede bir başarı hikayesi çıkarmamız, dönüşümün sağlıklı gerçekleştirildiği bir örnek ortaya koymamız lazım" dedi.

Davutoğlu, Tunus'a giderken uçakta yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı olarak bütün kapasiteleriyle olayların gidişatını anlamaya ve doğru eksene oturtmaya çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'nin bu gelişmelerin merkezinde olduğunu belirten Davutoğlu, bütün bu ülkelerin Türkiye ile bir şekilde temas halinde olduğunu söyledi.

"Libya'da olaylar varken niçin Tunus'a gidiyoruz? Bunu doğru anlamamız lazım" diye konuşan Davutoğlu, olayların Tunus'ta başladığını ve Tunus halkının barışçıl yollarla bir dönüşüm gerçekleştirdiğini belirterek, "Bölgede bir başarı hikayesi çıkarmamız, dönüşümün sağlıklı gerçekleştirildiği bir örnek ortaya koymamız lazım" dedi.

Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumun da bütün resmi doğru okuyup her ülkenin durumuna göre neler yapılacağını araştırdığını kaydetti.

Arap dünyası denilen ülkelerin tamamı için tek bir doğru bulunmadığını ifade eden Bakan Davutoğlu, uluslararası evrensel standartlarda demokrasinin nasıl olması gerektiğinin belli olduğunu söyledi.

Bu evrensel kuralların en önemli temsilcilerinden birinin Avrupa Konseyi olduğunu belirten Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Venedik Komisyonu gibi Avrupa Konseyi yapılarının en önemli uluslararası kurumlar arasında bulunduğunu vurguladı.

Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığının da bu bölge için Avrupa Konseyi'nin bütün imkanlarını devreye sokma çabasını getirdiğini ifade etti.

Tunus'taki yetkililerle bir araya gelerek öncelikli ihtiyaçları belirleyeceklerini kaydeden Davutoğlu, daha sonra da kısa, orta ve uzun vadeli olarak bir eylem planı çıkarıp "Avrupa Konseyi nasıl katkıda bulunabilir" onu tespit edeceklerini belirtti.

"Burada bizim en önemli aracımız Venedik Komsiyonu" diyen Davutoğlu, Tunus'un Venedik Komisyonu'na 2010'da üye olduğunu hatırlattı.

Tunus'un Arap ülkeleri arasında orta sınıfı en güçlü ve eğitim oranı yüksek ülkelerden olduğunu belirten Davutoğlu, "Tunus'ta sağlıklı bir geçiş yapılabilirse başarılı bir örnek teşkil eder" dedi.

Davutoğlu, Tunus'un bölgede Türkiye'ye en çok benzeyen ülkelerden birisi olduğunu belirterek, "Doğabilecek her türlü ihtiyaç karşısında Tunus'la dayanışma içinde olacağız" dedi.

Bakan Davutoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile birlikte hükümet yetkilileriyle temaslarda bulunacak ve ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.