Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa Borsaları, Ortadoğu'da yükselen tansiyonun yatırımcıları riskli varlıkları satmaya yöneltmesi ve petrol fiyatlarındakı yükselişlerin gelişmekte olan ülkelerde enflasyona yol acabileceği spekülasyonuna bağlı olarak aşağıda seyrediyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Singapur saati ile 13:45'te, yüzde 0.3 düşerek 1,119.03 puana indi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 düşerken, Vietnam'da VN Endeksi yüzde 4 gerileyerek Kasım 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Çin Borsası göstergesi Şangay Bileşik Endeksi, hükümetin bir sonraki ekonomik planından faydalanacağı düşünülen teknoloji hisselerine gelen alımlarla yüzde 1.1 yükseldi.

Nisan vadeli ham petrol kontratı, Libya güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı protestoculara saldırması ve bunun da ABD ve Avrupa'dan tepkiler çekmesi sonucu yüzde 2.2 değer kazandı. Yükselen petrol fiyatları, Çin Merkez Bankası'nın 18 Şubat'ta zorunlu karşılık faizini artırması ile birlikte, Çin'in perakende benzin ve dizel fiyatlarını artırmasına yol açtı.Vietnam ise elektrik fiyatlarına zam yapacağını duyurdu.

Paradice Investment Management Pty.'nin Sydney ofisinden Matt Riordan, "Açık bir şekilde, Ortadoğu'daki çalkantılar devam ederse, bu durum, hisse senetleri için olumsuz olacak. Burası oldukça duyarlı bir bölge. Özellikle de petrol fiyatları bakımından. Çözüm bulunana dek, bir miktar bölgesel volatilite görmek beklenebilir" dedi.

China Southern Airlines Co., hükümetin jet yakıtı fiyatlarını artırması sonrası, bir haftayı aşkın bir sürenin en hızlı düşüşünü kaydetti. Kayıplar, Cnooc Ltd.'nin Hong Kong işlemlerinde % 1.9 sıçramasıyla birlikte, enerji şirketlerine gelen alımlarla dengelendi.