Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

MADRİD (A.A) - 21.02.2011 - Fas İçişleri Bakanı Taib Cherkaui, dün ülke genelinde yapılan gösterilerde 5 kişinin öldüğünü, 128 kişinin yaralandığını açıkladı.

İspanyol haber ajansı EFE'nin haberine göre, Cherkaui düzenlediği basın toplantısında, en büyük şiddet olayının ülkenin kuzeyindeki Alhucemas kentinde meydana geldiğini, burada göstericilerin bir banka şubesini ateşe verdiğini ve 5 kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

57 kentte gösteri düzenlendiğini ancak toplam katılımın "sadece" 37 bin 300 kişi olduğunu kaydeden Fas İçişleri Bakanı, 128 yaralıdan 115'inin polis olduğunu ifade etti. Cherkaui, 120 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Tanger, Narache, Marakeş, Alhucemas, Sefrou, Tetuan ve Guleimine kentlerinde göstericiler ile polis arasında gerginlikler yaşandığı, Narache'de bir jandarma karakolunu ateşe veren göstericilerin, karakoldan, ele geçirilmiş uyuşturucuları çaldığı belirtildi.

Fas'taki bazı insan hakları örgütleri, sol görüşlü küçük siyasi partiler, sendikalar ve internetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yapılan çağrılarla toplanan gençlerin katılımıyla düzenlenen gösterilerde, Fas Kralı 6. Muhammed'den hükümeti feshetmesi ve demokratik reformlar yapılmasının önünü açması istenmişti.