Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 21.02.2011 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu an itibariyle gündemlerinde vergi artışı ya da vergi indirimi bulunmadığını kaydetti.

Şimşek, İstanbul Ticaret Üniversitesinde düzenlenen ''10. Yılında 2001 Ekonomik Krizi: Sebepler ve Sonuçlar'' konulu panel sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de şubatın son haftasının vergi haftası olarak kutlandığını anımsatan Şimşek, bu kapsamda özellikle okullarda vergi bilincinin yerleştirilmesi ve genel olarak gönüllü uyumun artırılması amacıyla etkinliklerin yapılacağını kaydetti.

2001 krizi sonrasında, Kemal Derviş'in başlattığı programın devam ettirildiği yorumlarının hatırlatılması üzerine Şimşek, ''AK Parti hükümetleri olarak marifeti uygulamada görüyoruz. Biz başlatılan birçok reformu hem derinleştirdik, hem genişlettik. Kağıt üzerinde isterseniz en mükemmel programı dizayn edin, esas olan başarı uygulamadadır'' diye konuştu.

Kimsenin programını sürdürmediklerini söyleyen Şimşek, eğitime, altyapıya, demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere öncelik verdiklerini, hiçbir IMF programında bunların yer almadığını, Kemal Derviş'in döneminde de bu hususların çok ön planda olmadığını belirtti.

Şimşek, ''Sigaraya ikinci bir zam söz konusu olacak mı'' şeklindeki soruyu ise, ''Şu an itibariyle gündemimizde ne vergi artışı, ne vergi indirimi var. İmkanlarımız olursa ileriki yıllarda ne kadar bütçe açığımızı azaltır, borçlarımızı aşağı çekersek, o çerçevede istihdam üzerindeki yükleri azaltmaya çalışırız, ülkemizde daha fazla iş ve aş üretilmesini sağlayacak arz yönlü bir takım adımlar atarız'' şeklinde yanıtladı.

KKTC ile ilgili bir soru üzerine de Şimşek, KKTC'yi her zaman desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Ama şunu da her zaman beklemişizdir; nasıl ki biz reform yapıyoruz, kendi evimizi düzene koyuyoruz, bir bütçe disiplini sağlama konusunda çok önemli adımlar atıyoruz, aynı şekilde tabii ki benzer hususlarda ilerlemeyi KKTC'den de bekliyoruz. Bundan daha doğal birşey de olamaz. Tabii ki onlar da reform yapacak, bütçe disiplinini sağlayacak ama biz yine de desteğimize devam edeceğiz. Biz desteğimizin daha çok yatırımlara, ülkenin kalkınmasına harcanmasını tabii ki tercih ederiz. Olaya o çerçevede bakmakta yarar görüyorum''