Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ANKARA (A.A) - 21.02.2011 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretiminde, küresel krizin arka sından girdiği yükseliş döneminin devam ettiğini bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yaptığı yazılı açıklama ile Merkez Bankası Şubat ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksini değerlendirdi.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre 5,2 puan artarak yüzde 73 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Ergün, kapasite kullanım oranının bir önceki aya göre mevsimsel etkilerle 1,6 puan düşüş gösterdiğini, reel kesim güven endeksinin ise bir önceki yılın aynı ayına göre 5,8 puan yükselirken, bir önceki aya göre 2,6 puan düştüğünü kaydetti.

Söz konusu verileri değerlendirirken, aylık değişmelerden ziyade trende bakmanın daha anlamlı sonuçlar vereceğini ifade eden Ergün, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Nitekim trende baktığımızda, sanayi üretiminde, küresel krizin arkasından girdiği yükseliş döneminin devam ettiğini görebiliriz. Reel kesim güven endeksinin 2010 yılının Ocak ayından bu yana, 100 puan eşiğinin üstünde olması da reel sektörün yönünü göstermektedir. Baz etkisinin azalmasıyla birlikte yıllık artış hızında azalmalar yaşanmasını da normal karşılamak gerekir. Önemli olan artışın istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimizle uyumlu olmasıdır.''

2010 yılında büyüme hedefinin oldukça üzerinde bir performans sergilendiğini, iç talepteki canlanmaya ilave olarak dış pazarların da normalleşmesiyle birlikte bu yıl da hedeflerin bir miktar üzerine çıkılabileceğini düşündüğünü kaydeden Sanayi Bakanı, ''Zira 2011 yılında daha şimdiden iş dünyamız için Sanayi Strateji Belgesinin uygulanmaya başlanması, Ticaret ve Borçlar Kanunlarının TBMM'de yasalaşması gibi önemli gelişmeler yaşandı. 2010 yılından taşıdığımız moralle birlikte yine başarılı bir yıl geçireceğimize inanıyorum'' ifadesini kullandı.